”Good news, everyone!” hade jag hoppats hälsa återkomsten för Futurama. Serien som lagts ner och återkommit ett flertal gånger har väckts till liv igen-igen efter att i tio år legat i dvala. Och säsong elva kommer inte ensam utan ska följas av säsong tolv nästa år, enligt planerna.
Futurama har varit en unik serie så till vida att man haft det mest överutbildade manusteamet i den tecknade filmens historia: tre disputerade och sju med masterexamen inom olika akademiska fackområden. Liksom Oxbridge-sextetten Monty Python nöjde man sig inte med harmlös, studentikos humor, utan slipade sina komediknivar direkt på genrens mörka hjärta för att hugga dem i allt vad konventioner och god smak heter. Ingenting var heligt, inga gränser stod i vägen för den anarkistiska fantasin.
I ett av seriens mest svindlande surrealistiska avsnitt, ”The Prisoner of Benda”, bygger den 160-årige galne uppfinnaren Hubert J Farnsworth (Billy West) en kroppsbytarmaskin. Och snart har förstås alla på hans interplanetära fraktfirma Planet Express bytt kroppar med varandra för att vältra sig i de sju dödssynderna, inklusive sex.
Inte nog med att Fry (West igen) och hans älskade cyklopkvinna Turanga Leela (Katey Sagal) sätter på varandra i skaldjursvarelsen Zoidberg (också West) respektive Farnsworths kroppar på en fullsatt restaurang. Husets robotskurhink har fått sexiga Amys (Lauren Tom) kropp och kan nu förklara den sävlige vaktmästaren Scruffy (David Herman) sin kärlek. Han avvisar dock henne stoiskt eftersom ”jag är en man och du är en städartikel”.
Tiden för den hämningslösa komiken tycks emellertid vara förbi sett till de första sex avsnitten av säsong elva. När man tidigare fick klagomål om de sedeslösa innehållet från produktionsbolaget Fox, satte serieskaparna David X Cohen och Matt Groening hårt mot hårt. Och vann, inte minst eftersom man kunde luta sig mot den pyramidala framgången för The Simpsons (1989– ) för samma bolag.
Idag har Disney tagit över Fox och tydligen lyckats tämja vilddjuren. Eller så har de senare bara blivit gamla och orkeslösa. Oavsett vilket har serien förvandlats till en stilla promenad i minnenas allé när den borde ha fortsatt med de tidigare säsongernas uppkäftiga smockor mot dumreaktionära attacker på demokrati, vetenskap och konstnärlig frihet.
Avsnitt ett börjar med att Farnsworth återstartar handlingen i New New York med samma rollgalleri och upptäcker att kalendern visar år 3023. På tv håller Hypnotoad åskådarna i trans när inte det utomjordiska nyhetsankaret Morbo (Maurice LeMarche) avbryter för sina dagliga hatspyor mot mänskligheten medan bimbobisittaren Linda (Tress MacNellie) fnittrar bort allt som ett skämt. Det sistnämnda började som en vass parodi på tidens näthat men har tyvärr tappat all skärpa.
Fry bänkar sig i en specialdesignad tv-fåtölj med slutet närings- och avfallssystem för att slå sträcktittarrekordet genom att under ett år se alla avsnitt av den romantiska robotserien ”All my circuits”. Eftersom han kör på dubbla hastigheten – en passning till Netflix – tvingas man hämta upp seriens Shakespeareövertända diva Calculon (LaMarche igen) från hans förvisning till robothelvetet för att spela in nya avsnitt dygnet runt.
Det är småkul men uddlöst, handlingen och dialogen en saktmodig skugga av förflutna stordåd med rappa replikdueller och skruvad dramaturgi. Följande avsnitt är än mer beklämmande när man sänker sig till tårögd och kramgo Disney-sentimentalitet. Den ingrediensen har vi redan i överflöd i strömningsutbudet. Och vad värre är, snällifieringen hotar Futuramas existensberättigande. Vad är det för mening med att göra en bildstormande komediserie om den börjar efterlikna allt det den tidigare gjorde satir på?
© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-07-24.
Futurama, säsong 11
STRÖMMAD TV-SERIE I TIO AVSNITT. SCIENCE FICTION/KOMEDI. Skapad av: David X Cohen och Matt Groening. Röster: Billy West, Katey Segal, John DiMaggio, Lauren Tom. Längd: 0.25/avsnitt. Disney+. Recensionen baseras på en förhandsvisning av de sex första avsnitten.