Mellan Emmy-belönade OUR PLANET (2021) och kommande megaproduktionen Blue Planet III har det brittiska teamet bakom serierna klämt in den fyra avsnitt korta uppföljaren Our Planet II. Ett appendix till första säsongen som följer årstiderna jorden runt och påminner oss miljöförstöringen, massutdöendet och klimatförändringarna. Sådant de flesta i världen oroar sig för – utom när det är dags att gå till valurnorna. Då vinner de faktaresistenta självmordsideologerna återigen makten.
Temat för Our Planet II är migrationens faror, kända även från människornas värld. En kull nyfödda sälar i södra Patagonien förbereder simdebuten till Antarktis bara för att möta späckhuggare som simmat till årets smörgåsbord. Tranor försöker navigera förbi hungriga örnar på sin väg från Sibirien till Indien över Himalayas bergstoppar. Lejon och krokodiler lurar på gnuer och andra växtätare som vandrar mellan den afrikanska savannens betesmarker.
Gemensamt för rovdjuren är att de vet exakt var och när de ska invänta sina offer. Det finns en planering i deras beteende som visar på intelligens och ett lärande mellan generationerna. Till skillnad från människan tar de dock bara en bråkdel av sina bytesdjur och utgör aldrig ett hot mot beståndet.
Idag utgör vilda djur endast fyra procent av däggdjuren. Fiskeindustrin har tömt haven till den grad att hajarnas antal minskat med svindlande 90 procent. Naturdokumentärer som denna hotar att bli arkivmaterial över en försvunnen fauna redan mot slutet av seklet.
Vi kan sitta och ”ooohha” och ”aaahha” över filmteamets fantastiska scener tagna med senaste generationens drönare, specialbyggda kamerakranar och annan högteknologi. Men det är ofta de enkla bilderna som stannar längst i minnet. Som den på en albatrossunge vadande genom ilandspolade sopor på sandön Laysan, nordväst om Hawaii. Med stor ansträngning kräks den upp en plastklump och överlever. Andra har dött av svält med magen full av oätligt avfall från vårt överkonsumtionssamhälle.
Massutdöendet accelereras av att vildmarkerna krymper i rasande fart, inte bara i Amazonas. Arktis är platsen som påverkats snabbast av växthuseffekten. Säsong ett av Our Planet demonstrerade det i skräckbilder på valrossar som trängdes ihop på små klippöar. För att få plats tvingades många allt högre upp på branterna, bara för att falla ner och krossas till döds när de försökte ta sig tillbaka till havet igen.
Säsong två visar en isbjörnshona med två små ungar som simmar i dagar mellan kobbar i jakt på fågelägg. Den ena ungen är så svag att den snart kommer att dö, men klockan tickar även för syskonet och mamman.
Sådant är totalt ointressant i stormaktspolitiken. I de sammanhangen innebär ett isfritt och dött Arktis lysande utsikter. Till snabba transportleder för fraktfartyg. Strategiska positioner för militära installationer. Och inte minst ett jungfruligt område med naturtillgångar att exploatera.
Första säsongen avslutades trots allt med ett hoppfullt reportage om naturens förmåga att läka sig själv när människan försvinner. Då handlade det om hur djuren fick en oväntad fristad i Tjernobyl-området. Säsong två har inget motsvarande men tröstar oss med storyn om elefantflocken i Kina som tvingades på en lång vandring norrut från sin torkdrabbade skog men hjälptes av människor att överleva. En vacker om än inte särskilt lugnande historia med tanke på vad vi sett i tidigare i serien.
Upptäcktsfärden i en natur som försvinner snabbare än vi hinner dokumentera livets alla arter fortsätter i Blue planet III, med planerad premiär i höst. Men hur mycket jag än älskar livet i haven, hoppas jag på en annan serie.
Häromåret kom nämligen biologiprofessor Dave Goulsons Tyst jord: Insekternas framtid är också vår (Silent Earth: Averting the Insect Apocalypse, 2021) , om hur 75 procent av insekterna försvunnit de senaste femtio åren framför allt till följd av det moderna, industriella jordbruket. Vid sidan av bin och fjärilar är det djur tv-publiken har svårt att fatta sympati för. De ses snarare som obehagliga, en plåga endast skön att bli av med.
Tills man lär sig att de helt avgörande för livet på land. För vår överlevnad. Och en fascinerande värld när man väl lär känna den. Dags därför att rikta kamerorna mot den tysta apokalypsen i undervegetationen.
© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-06-14.
Our Planet II
STRÖMMAD NATURDOKUMENTÄRSERIE I FYRA AVSNITT. Skapad av: Sophie Lanfear, Alastair Fothergill, Keith Scholey. Berättare: David Attenborough. Längd: cirka 0.50/avsnitt. Netflix.