USA 2006. Regi: Ryan Fleck. Skådespelare: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Anthony Mackie, Deborah Rush. Längd: 1.42.
”Historia är förändring!” Engagerade läraren Dan lyckas fängsla de skoltrötta eleverna i Brooklyn. Under hans föreläsningar om proteströrelser, människor och händelser som förändrat samhället blir en annan värld möjlig både för eleverna och för honom själv – om än bara för en stund.
Utanför lektionssalen är nämligen Dan fastfrusen i livet, ständigt hög på crack eller kokain. Där i dimmorna blir han vän med 13-åriga Drey – som upptäcker honom påtänd inne på elevernas toalett men håller tyst.
Fram tills dess hotar Half Nelson att gå på autopilot i moraliskt uppbyggliga skolfilmers sällskap, likt en independent-version av Timmarna med Rita. Skakig handkamera. Nergångna miljöer, slitna själar. En lärare på knark i stället för sprit. En elev märkt av livets hårda skola. Och sedan lär de av varandra till den bitterljuva finalen, då de skiljs åt – lite visare, lite öppnare för livets ljusa sidor igen, försonade med sina själsliga ärr.
Men det blir varken uppbyggligt solsken eller nihilistiskt mörker i Half Nelson, bara moraliskt gråväder. Dan nostalgiflummar om studentrevolternas 1960-tal, illustrerat av bland annat ett filmklipp från 1964 av Free Speech Movement-ledaren Mario Savios angrepp på ”the machine”, samhällsmaskineriet. Men Dan delar inte Savios aktiva motstånd, bara äcklet.
Oscarsnominerade Ryan Goslings rolltolkning av Dan är filmens stora behållning i sin delikata balansgång mellan längtansfulla drömmar och desillusionerad uppgivenhet. Samtidigt är hans totala dominans också filmens svaghet.
Viktiga bifigurer som Drey och hennes alternative faderfigur, den moraliskt ambivalente knarkhandlaren Frank, förblir diffusa inslag i Dans värld. Deras moral- och samhällsperspektiv hade kunnat stå som kontrast och utmaning till Dans men lämnas därhän. Och det blir inte så lite ironiskt i en film där det talas om hur historieskrivningen domineras av vita män på bekostnad av exempelvis kvinnor och afrikanamerikaner.
© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-02-02.