Sharkwater

USA, 2006. Regi: Rob Stewart. Medverkande: Rob Stewart, Paul Watson, Patrick Moore, Erich Ritter. Längd: 1.29.

När Brasse tar fram lattjolajbanlådan i Fem myror väljer han självklart bort hajen. För den vill man inte gärna klappa, bara klappa till. Det är inte bara i Spielbergs Hajen (Jaws, 1975) som havets viktigaste rovdjur demoniseras.

Vare sig vi ser animerad film eller lägger en slant till att bevara naturen är det gulliga djur som pandor vi ska känna för. Hajen, myggan, skorpionen eller andra räliga djur – vem bryr sig?

Det är därför, menar dykaren och dokumentärfilmaren Rob Stewart, som vi blundat för att världshavens hajpopulation minskat med 90 procent på grund av utfiskning de senaste 30 åren. 90 procent! En svindlande siffra bakom vilken enorma ekologiska konsekvenser döljer sig. Skulden, enligt filmen, ligger hos den taiwanesiska maffian, som styr hajfensindustrin. Med mutor och hårdföra gangstermetoder glider man förbi fridlysningar och marina nationalparksförbud.

Tidigare köpte Östasiens nya medel- och överklass malda noshörningshorn för att stärka sexlivet. När den arten nu är så gott som utrotad har turen kommit till hajfenor, som kokade till en blaskig buljong anses skydda mot bland annat cancer. Därför åker fattiga fiskare kring Stilla Havet allt längre ut – som till de skyddade Galapagosöarna – för att dammsuga reservatet på hajfenor. Resten av hajen slängs tillbaka levande till en plågsam död.

Filmen hade varit värd högsta betyg om det inte vore för regissören/stjärnans enerverande egenkärlek. Alltför mycket speltid går åt till Stewarts ofta ganska banala reflektioner, som den inte särskilt träffande jämförelsen hajfiske-slavhandel, reklamposerande i dykardräkt och en längre sjukhusvistelse utan betydelse för handlingen.

Starkast är inslaget då han följer med Paul Watsons Sea Shepherd-fartyg för att jaga tjuvfiskare på uppdrag av Costa Ricas regering, som sedan plötsligt tvärvänder och arresterar besättningen för mordförsök. Den efterföljande smygfilmningen av den blomstrande hajfensindustrin under näsan på landets hårda naturskyddslagar är avslöjande. Hoppas att filmen visats där också.

Sharkwater finns också på dvd men förtjänar att ses på bio. Den höga kvaliteten på filmfotot – särskilt de vackra undervattensbilderna – kräver en bioduk för att komma till sin rätt.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-07-11.