Någonting är ruttet i den spanska historieskrivningen. Det som utanför landet anses som historiskt allmängods – fascisttidens koncentrationsläger för och massmord på hundratusentals socialister, kommunister, homosexuella och protestanter – är fortfarande känsliga ämnen i Spanien. Svårigheten att försonas med det förflutna märks bland annat i bråken kring Francos krigsmonument Valle de los Caídos (”De stupades dal”) och i porträttet av konflikternas Baskien om man ser till HBO-aktuella tv-serien Patria.
Den följer på upplösningen 2018 av den baskiska separatiströrelsen ETA men trumpetar fortfarande ut centralmaktens propagandaversion. Borta är de interna baskiska motsättningarna kring frågan om nationell självständighet efter att Baskiens autonomi skrevs in i den spanska grundlagen 1979. Borta är också den spanska militären och polisens dokumenterade förföljelser, tortyr och mord på förmodade ETA-sympatisörer. Här är ETA och enbart ETA skurkarna, och deras sympatisörer framställs som antingen förledda ungdomsrebeller eller irrationella våldsapologeter.
Patria kretsar kring matriarkerna i två familjer med vänskapsband som sprängs av ETA. Bittori (Elena Irureta) är lyckligt gift med den strävsamme företagaren Txato (José Ramón Soroiz), som mördas av ETA i seriens första scen. Fattiga surkärringen och rabiata ETA-supportern Miren (Ane Gabarain) är däremot olyckligt gift med toffelhjälten Joxian (Mikel Laskurain), och hennes odugling till son, Joxe Mari (Jon Olivares), är inte oväntat inblandad i mordet på Txato.
Klassperspektivet luktar unket 1800-tal. Bittori och hennes man har av egen kraft lyft sig från rännsten till välstånd. Ja, de har till och med ett fantastiskt sexliv får vi reda på i en återblick när hon fikar med bitterfittan Miren. I brist på rationellt motiv till mordet på Txato och utfrysningen av Bittori framtonar därför bilden av hur oföretagsamma slappsvansar till arbetare – i praktiken desamma som ETA:s anhängare – drivs av missunnsamhet och avundsjuka till att bita den arbetsgivarhand som av filantropisk godhet föder dem.
Konstnärligt är Patria en standardsåpa med ett osorterat pussel av tidshopp fram och tillbaka i berättelsen och grovt karikerade rollfigurer som inte ger något utrymme för nyanserade skådespelarprestationer. För den som vill fördjupa sig i de baskiska konflikterna rekommenderar jag därför Julio Medems dokumentär Basque Ball från 2003 i stället.
© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-09-28.
Patria
Miniserie i åtta avsnitt på HBO Nordic. Spanien 2020. Skapad av: Aitor Gabilondo efter Fernando Aramburus roman med samma namn. Regi: Félix Viscarret (avsnitten 1–4), Óscar Pedraza (avsnitt 5–8). Med: Elena Irureta, Ane Gabarain, José Ramón Soroiz, Mikel Laskurain. Längd: 0.55/avsnitt. Premiär 2020-09-27.