USA 2009. Regi: Louie Psihoyos. Medverkande: Richard O’Barry, Louie Psihoyos, Simon Hutchins, Mandy-Rae Cruickshank. Längd: 1.32.
När min far var ung simmade tonfiskar i Öresund. När jag var ung kunde man fortfarande fiska mängder av torsk, sill och ål. Nu är världshaven tömda och försurade, ekosystemet på väg att slutligen haverera.
Häromåret berättade dokumentären Sharkwater om utrotningen av världens hajar och i The Cove står delfinerna på tur. Samtliga delfinarter är svårt kvicksilverförgiftade och fångas i japanska fiskebyn Taiji för att säljas som stressjuka underhållare i delfinarium världen runt. Resten slaktas för att bli en oätlig matbit på tallriken, fast märkt så japanerna ska tro det kött från andra valar.
Guiden till den här mångbottnade skandalen är Richard O’Barry, för alltid känd i min generation som delfintränaren bakom tv-succén Flipper. Hans erfarenheter av den cyniska delfinhandeln gjorde honom till en militant aktivist för deras rättigheter. Och hans passionerade medkänsla och fasta beslutsamhet riktigt flödar ut genom filmduken till publiken.
Förutom det angelägna ämnet är filmen också en triumf för avslöjande journalistik och en engagerande thriller om hur några med stor uppfinningsförmåga och mot alla odds lyckas. Bilderna av den plågsamma slakten lämnar garanterat själsliga ärr hos åskådaren, men jag tror de är helt nödvändiga för att frågan ska bli en konkret verklighet. Liksom förändringen.
© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-01-15.