USA 2011. Regi: JC Chandor. Skådespelare: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Stanley Tucci, Demi Moore, Simon Baker. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.49.
Reklamfilmaren Jeffrey ”JC” Chandors långfilmsdebut är en lätt förtäckt skildring av vad som pågick dygnet innan senaste finanskrisen bröt ut bakom kulisserna på investmentbolagen Lehman Brothers och Merrill Lynch, där Chandors far arbetat som börsmäklare i över 40 år. Tiden tycks ha stått stilla sedan finansmatadorernas guldålder på 1980-talet, då de var ”masters of the universe” i Tom Wolfes Fåfängans fyrverkeri och ”greed was good” i Wall Street. Men som styrelseordföranden John Tuld (Jeremy Irons) förklarar efter att ha räknat upp så gott som samtliga börskrascher sedan 1600-talet: ”Vi lär oss aldrig.”
Margin Call sätter ansikten på ”marknadens aktörer” och ger en bild av deras värld. Där har ekonomin via bland annat optioner och derivat blivit så abstrakt att ”ett plus ett inte längre blir två”. Därför vill ingen se katastrofen förrän den blivit ett faktum. Bonusen förblindar, liksom machokulturen där man är en ”pussy” om man inte följer Tulds credo: ”Be first, be smarter, or cheat.” Grupptrycket är lika tajt och underkastelsen inför marknadsguruerna i ledningen lika sträng som någonsin i en religiös sekt.
Luftslotten byggs allt större, och när dimmorna väl lättar pekar ledningen ut någon syndabock, lurar på sina intet ont anande kunder och kollegor på andra bolag så mycket som möjligt av de nu värdelösa tillgångarna och drar vidare. För även i en kris finns det mycket pengar att göra, som Tuld konstaterar med viss förtjusning. Ingen heder här, inte ens skurkar emellan.
Den som slutligen får rätt på katastrofsiffrorna är talande nog ingen ekonom utan fysikern Peter Sullivan (Zachary Quinto), närmare bestämt en före detta raketforskare. Förstås. Och den som sätter honom på spåren – Eric Dale (Stanley Tucci) – visar sig ha börjat sin karriär som byggingenjör. Båda har lockats att överge sina samhällsbyggande karriärer för snabba cash. Deras kraschlandning i eftertankens kranka blekhet står inte Shakespeares tragedier efter.
För som den lysande ensemblen med Kevin Spacey i spetsen som börsmäklarveteranen Sam Rogers visar handlar filmen inte om ondska utan om människor vars mänsklighet urholkats av en nyliberal företagskultur. Margin Call är faktiskt något av en mordthriller, en där liken ersatts med slaktade, styckade och förtappade själar.
Under den panikartade utförsäljningen manar Rogers sina medarbetare att inte visa någon nåd, att prångla skiten till alla – alla – ”även era mammor”. Det är en anständighetsgräns inte ens gangsterbossen Tony Montana i Scarface skulle överskrida.
© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-07-27.
3 x Kapitalismen i närbild
The Corporation (2003) Historisk exposé över uppkomsten och utvecklingen av aktiebolaget som juridisk person och hur bolagskapitalismen som konstruktion oundvikligen hamnar på kollisionskurs med samhällets intressen. Byggd på en uppmärksammad bok av juridikprofessorn Joel Bakan.
Enron: The Smartest Guys in the Room (2005) Komiskt träffsäker dokumentär om den surrealistiska företagskulturen på börsraketen Enron, vars fall drog med sig många. Oscarbelönad.
Inside Job (2010) Thrillerartad dokumentär om den avreglering av finansmarknaden som möjliggjorde den senaste krisen. Island tjänar här som skrämmande exempel på när samhällsresurser förstörs i en spekulationsekonomi. Oscarbelönad.
© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-07-27.