Vaiana

USA 2016. Moana. Regi: John Clements, Ron Musker. Svenska röster: Wiktoria Johansson, Björn Bengtsson, Jamil Drissi. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.54.

År 1989 räddade regissörsduon John Clements och Ron Musker Disney med succén Den lilla sjöjungfrun. I renässansen som följde signerade de bland annat Aladdin (1992), Herkules (1997) och PRINSESSAN OCH GRODAN (2009). Nu har de blivit lite tröttare och tuggar om mycket skåpmat i den annars vackert animerade polynesiska sagan Vaiana.

Liksom sjöjungfrun Ariel, trotsar tonåriga tronarvingen Vaiana (Wiktoria Johansson) sin fars stränga förbud att lämna landet och ger sig ut på äventyr. Havet hon färdas blir en egen rollfigur ungefär som Aladdins matta. Och hon har ett djur som sidekick i knäppa tuppen Heihei, ett solklart bevis för att hon är prinsessa –Disney-prinsessa, alltså – som en kommentar i filmen lyder.

Vaianas mål är att återställa gudinnan Te Fitis stenhjärta för att häva den förbannelse av död och förstörelse som ödelagt hemön Motunui. På vägen slår hon sig ihop med Maui (Björn Bengtsson), en halvgud lika stark och självgod som någonsin Herkules. Hans tatueringar från äventyren är emellertid inte lika säkra på hans förträfflighet, utan rycker ofta in som ersättare för hans slappa samvete.

Tyvärr visas inte originalversionen på svensk bio. Moana, som Vaiana heter i USA (hon är omdöpt av copyrightskäl), spritter nämligen av liv med rösten från hawaiianska debutanten Auli’i Cravalho. Maui har inte bara fått sin stämma av halvsamoanen Dwayne ”The Rock” Johnson utan också mycket av hans mimik. På samma sätt går mycket av humorn och de underfundiga sångtexterna förlorade i översättningen. Jämför exempelvis krabbmonstet Tamatoas glamrocknummer ”Shiny” med svenska ”Glänser”. Båda finns på nätet.

Den livlösa svenska dubbningen tar emellertid ingenting från den hänförande visuella skildringen av Söderhavet som natur och sagovärld. Särskilt lyfter filmen när man plockar in polynesiska tongångar i musikalinslagen i sångerna skrivna av nyzeeländska popstjärnan Opetaia Foa’i. Att han inte fick göra hela musikspåret är trist eftersom resten av musiken låter standard-Disney.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-02-03.