Bergman i boxen

Tidigare fick man gå till Frankrike, Storbritannien och USA efter Ingmar Bergman. De var tidiga med att ge ut Sveriges internationellt mest kände filmregissör genom tiderna på dvd och bluray. Här hemma kom de fåtaliga svenska titlarna sent och i dåliga överföringar med noll extramaterial. Inför hundraårsdagen av Bergmans födelse den 14 juli 1918 – just som film på skiva lämnar plats för film via streamingtjänster – kommer äntligen en maffig dvd-box i en begränsad upplaga om 2000 exemplar.

Såväl boxen som innehållet – 43 produktioner på 28 skivor – är ömsom vin, ömsom vatten. Förtjänstfullt är förstås att det nu finns en samling av så gott som samtliga titlar från Hets (1944) till Fanny och Alexander (1982), inklusive sex som regisserats av andra efter Bergmans manus. Till de senare hör fynd som Kvinna utan ansikte (1947), byggd på det självbiografiska manuset ”Puzzlet som var Eros”, i vilket den unge Bergman gör ett svartsjukt karaktärsmord på före detta älskarinnan Karin Lannby som manipulativ slampa.

Flera av filmerna har restaurerats digitalt, och i samlingen finns några intervjuer från SVT:s arkiv samt ett par svårtillgängliga bakomfilmer till Höstsonaten (1978) och Ur marionetternas liv (Aus dem Leben der Marionetten, 1980). En kul bonus är de nio lekfulla reklamfilmer för tvålen Bris som regissören gjorde under filmstrejken i början av 1950-talet. Tillsammans med långfilmer som Kvinnors väntan (1952), En lektion i kärlek (1954) och Sommarnattens leende (1955) visar de Bergman från hans soligaste komedisida.

På minussidan finns att filmerna saknar kapitelindelningar och att inte mycket i extramaterialet är nytt. Essätexterna, liksom Marie Nyeröds okritiska intervjuer med Geniet (länge tillgängliga på SVT play), är mer som tomma festtal till ett piedestalsatt museiföremål än insiktsfulla tankar om ett konstnärskap. Den ende som går mot strömmen är betecknade nog också den ende med djupare kunskap om sitt ämne: docent Daniel Humphrey.

Liksom i sin kritikerprisade bok Queer Bergman berättar Humphrey med gott humör om hur amerikanska distributörer gjorde Bergman till svensk pornograf genom att bland annat klippa om Sommaren med Monika till Monika: Story of a Bad Girl! Grindhouseversionen finns på samma skiva som originalet. Man hade kunnat plocka fram fler exempel, som Sommarlek (1951) – porrigt omdöpt i USA till Illicit Interlude och försedd med inklippta nakenscener.

Saknas i boxen gör Bergmans enda försök i thrillergenren, Sånt händer inte här (1950), en film han stoppat från all retrospektivvisning. Utom en. I den kompletta Bergmanserie som jag under min tid som ordförande i Lunds Studenters Filmstudio på 1980-talet var med om att organisera gav Bergman personligen oss tillstånd att visa filmen.

Han hade inte glömt att det var till Filmstudion i Lund han bjöds in redan tidigt i karriären – 25 november 1954 – för att hålla föredrag om sitt konstnärskap under rubriken ”Det att göra film”. Det är ett ofta citerat och återpublicerat anförande som nu ingår i textsamlingen Artiklar, essäer, föredrag, utgiven i år som en av flera samlingar Bergman-texter från Norstedts förlag. Med besöket i det akademiska högsätet fick han ett viktigt erkännande under sin tidiga karriär som han nu återgäldade. Till Filminstitutets förtret. Förgäves hade de under många år försökt visa filmen på Cinemateket i Stockholm.

En ännu större förlust är emellertid att också tv-filmen Reservatet (1970) saknas.* Den regisserades av Jan Molander men under Bergmans översyn och är ett intressant preludium till Scener ur ett äktenskap. Till skillnad från sextiotalsfilmernas abstraktion av tid och plats, handlar Reservatet om ett krisande äktenskap i överklassens Djursholm revolutionsvåren 1968. Här blandas Ibsen-kritik av det borgerliga äktenskapet med en dagspolitisk undertext som skvallrar om att Bergman inte alls var den borgerliga konstnär många ansåg honom som, från både höger och vänster, utan en klassisk socialdemokrat. Något han också intygade i åtskilliga intervjuer från den tiden och även långt efter skatteaffären 1976.

* Reservatet finns tillgänglig på SVT:s Öppet arkiv, klicka HÄR.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad, nätpublicerad 2018-05-24, i tryck 2018-05-25.

Ingmar Bergman 100 år
Dvd-box från Studio S. 41 långfilmer 1944–1982, en tv-serie och en långfilmsversion av en tv-serie. Extramaterial: nio reklamfilmer för Bris, dokumentärer, arkivintervjuer, bakomfilmer, USA-versionen av Sommaren med Monika samt fyra tryckta häften med essäer, intervjuklipp och utdrag från Bergmans böcker.