Vilsna turister i kärlekspassionen

Vardagens kranka blekhet drabbar aldrig Romeo och Julia. Eller Catherine och Heathcliff i Emily Brontës Svindlande höjder (Wuthering Heights, 1847). Eller Jack och Rose i James Camerons Titanic (1997). En av dem eller båda dör innan grälen om pengar, barnuppfostran och vem som inte städat toaletten kyler av passionens hetta.

Men vardagstristess är just vad hemmafrun Rose (Merritt Wever) i tv-serien Run fått nog av. Därför tvekar hon bara en sekund när hon får ett sms med uppmaningen ”run” från ungdomskärleken Billy (Domhnall Gleeson), som hon inte sett på 15 år. Sedan drar hon järnet bort från familjen, yogan, shoppingen och hela livspusselhelvetet.

Dramatikern Vicky Jones’ tv-serie är en romantisk thrillerkomedi som börjar lovande men räddhågset tvärbromsar just som den lagt in högsta växeln. I stället för att först låta paret löpa linan ut med sina romantiska fantasier för att sedan drabbas av eftertankens hisnande ångest, likt den briljanta slutscenen i klassikern Mandomsprovet (The Graduate, 1967), så vänder Run på förloppet. Och det är förödande.

Inte bara Ruby blir avtänd när hon berövas sina drömmars passionerade blixt-och-dunder-sex i återföreningen med Billy på tåget från New York till Chicago. Utan även åskådaren. Först i avsnitt 3 med den självförklarande titeln ”Fuck” får serien fart på kärleksrelationen och berättartempot. Alltså blir det först två och ett halvt avsnitt av de skuldkänslor som hade gjort sig bättre efter the big bang.

Räddningen för Run hade varit att ta lärdom från thrillerkomedins rötter i screwballfilmens snärtiga dialogdueller och Hitchcocks ironiska lekar med brott som förspel till sex. Men serien är inte begåvad med någondera utan lunkar fram på sparlåga med den skamhumor som gjort Jones tidigare samarbetspartner Phoebe Waller-Bridge (även en biroll i Run) känd för med tv-serien Fleabag (2016–19).

Ett välkommet salt i skamsåren är Billys manipulativa ex-flickvän Fiona (Archie Panjabi). Tyvärr varar hennes gästspel inte så länge, och efter femte avsnittet känns det fortfarande inte som om Run fått upp den fart och fläng som titeln utlovar. Tajtare klippning, rappare dialog men framförallt mer av vågad sexkomedi hade kunnat lyfta seriens lojt berättade story om två vilsna turister i kärlekspassionen.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-04-13.

Run
Tv-serie i åtta avsnitt på HBO Nordic. USA 2020. Skapad av: Vicky Jones. Med: Merritt Wever, Domhnall Gleeson, Phoebe Waller-Bridge, Archie Panjabi. Längd: 0.30/avsnitt. Premiär: 2020-04-13. Omdömena baserar sig på förhandsvisningar av de fem första avsnitten.