Jugoslaviskt dissidentmord i blek gestaltning

Kroatiska thrillerserien Slottets väktare handlar om jugoslaviska säkerhetstjänsten UDBA:s mord på politiska dissidenter i exil, inte oväntat med fokus på kroatiska nationalister. Inspirationen kommer från det omskrivna mordet 1983 i Västtyskland på avhoppade direktören på statliga oljebolaget INA, Stjepan Durekovic. Året innan serien producerades, 2016, dömdes två UDBA-anställda för gärningen efter en rättegång i Tyskland: fältagenten Josip Perkovic och hans uppdragsgivare, tjänstemannen Zdravko Mustac.

Regissören och manusförfattaren Lukas Nola, känd för filmer som Celestial Body (Nebo, satelliti, 2000), har emellertid av oklar anledning valt att ändra allt från tiden för mordet till platserna och namnen på de inblandade. I kontrast till det verkliga UDBA:s effektivitet när det gällde att mörda dissidenter i exil, ter sig seriens säkerhetstjänst som dumskallarnas sammansvärjning. Och varför samtliga kontor, hotell och restauranger skulle ligga öde, endast befolkade av dammsugande städtanter, är oklart. Symbolik? Budgetskäl?

De osympatiska huvudpersonerna är idel trista och klantiga figurer. Underrättelsebyråkraten Boris Biscan (Ivor Greguevic) är den som administrerar morduppdragen men tycks mest sysselsatt med sina smörgåsar, vars köttpålägg ser ut att vara gjort av gamla avlidna kollegor. Tjänstgörande yrkesmördaren Marin ”Dragi” Dragicevic (Vinko Kraljevic) tjatar hela tiden om sin professionalism men kör likväl omkring på sina uppdrag med bilen full av utredningsmappar om sina tilltänkta offer, som om han missat grundkursen i hemliga uppdrag.

Att allt slutar i ett haveri förvånar nog ingen, särskilt som man rekryterat tre ligister för att utföra mordet på en dissident. Med en komisk skruvning kunde serien kammat hem många skratt. Nu sitter man fast i ett skruvstäd av gravallvar som ger ett knasigt intryck. Synd på ett länge förbisett och högintressant ämne.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-07-30 (i tryck 2019-08-02).

Slottets väktare
Tv-serie i fyra avsnitt på SVT2. Kroatien 2017. Cuvar dvorca. Regi, manus: Lukas Nola. Medverkande: Igor Greguevic, Vinko Kraljevic, Matija Cigir, Bernard Tomic. Längd: 0.55/avsnitt. Premiär: 2019-08-03.