Två människor, två årstider, en mystisk ö

Sam (Jude Law) hamnar en sommardag på en mystisk ö under en keltisk festhögtid och inleder ett förhållande med etnologen Jess (Katherine Waterston). Snart inser han att invånarna har en plan för honom. Men mardrömssyner och en rejäl LSD-dos på festen gör att varken han eller vi kloka på om det vi upplever är verklighet eller vanföreställning.

Den som kan sin brittiska skräckfilmshistoria tänker förstås på kultklassikern THE WICKER MAN (1973), om en polis åker på uppdrag till en avlägsen ö med förkristen keltisk religion. Likheterna är omöjligen en slump, även om handlingen här tar en annan vändning. Efter halva serien skiftar man nämligen perspektiv till att skildra Helen (Naomie Harris) som nio månader senare kommer till ön för en veckoslutssemester med sina två döttrar.

The Third Day är en av otaliga serier om sektmentalitet, men premisserna och händelseutvecklingen som följer är bara alltför knasiga. Som att huvudpersonerna dröjer sig kvar även när ön är full av varningssignaler – ritualslaktade djur, rättsmedicinska bilder på Jack the Rippers offer som väggdekoration på den lokala puben, hotfull graffiti – och invånarna är både otrevliga och livsfarliga. Gång på gång missar de att köra tillbaka till fastlandet när det är ebb och den enda vägen är torrlagd. Likt en rysare full av korkade tonåringar som bara tigger om att hackas i småbitar.

Rollistan toppas av idel starka namn som gör vad de kan för att ge trovärdighet åt handlingen. Och jag är inte den som tackar nej till fantastiska eller bisarra berättelser, bara de följer en inre logik och har psykologisk trovärdighet. Ingendera ser jag något som helst spår av i The Third Day.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-09-15.

 The Third Day
Miniserie i sex avsnitt + ett specialavsnitt på HBO Nordic. USA/Storbritannien 2020. Skapad av Felix Barrett, Dennis Kelly. Regi: Marc Munden, Philippa Lowthorpe. Med: Jude Law, Naomie Harris, Katherine Waterston, Paddy Considine. Längd: 0.55/avsnitt. Premiär: 2020-09-15.