Svin får svinhugg

backstrom”Liten, fet och primitiv men vid behov kunde han vara både listig och långsint.” Leif GW Persson adjektivstinna beskrivning av sin hatälskade mordutredare, Evert Bäckström, skräder inte orden. Det här är en polis utan försonande drag. Ett koncentrat av fördomar, våldsam självöverskattning och gränslös dumhet.

Den inte särskilt uppseendeväckande hemligheten bakom framgången med Bäckström är att han representerar allas vår Mr. Hyde-sida, ett destillat av tarvlighet. Som författaren själv påpekat ska han vara rolig att läsa om samtidigt som vi drabbas av insikten om vilken katastrof han skulle vara i verkliga livet. Om en Bäckström korsade våra vägar hade skrattet fastnat i vrångstrupen.

Mediejätten Foxs köp av rättigheterna till att göra en tv-serie kring romanfiguren kan tyckas passande med tanke på Fox News dumreaktionära avgrundskantring. Men då ska man komma ihåg att Fox också är hemvisten för Matt Groenings bejublade serier Simpsons och Futurama, som mer än gärna driver med just bolagets propagandamaskin till nyhetskanal.

Ändå lär nog kännarna av Bäckström – för att inte tala om Bäckström själv – höja på ögonen inför åsynen av hans amerikanska alter ego, Everett Backstrom i komikern Rainn Wilsons gestalt. Utseendet är lite solkigt, skräpmatssnaskandet lite äckligt, sexismen lite opassande och bilringen lite oroväckande. Med emfatisk betoning på ”lite”. För Backstrom är Bäckström med vulgärvolymen nerdragen från skränande elva till mumlande fyra.

Inte en chans att denne avmagrade vekling kan mäta sig med det svenska deckarundrets rikspolismästare i fiskonserter och homofoba nyord. Detta trots att Backstrom jobbar i USA:s pk-Mecka, miljörörelsemetropolen Portland, Oregon, där enbart åsynen av ekologiska gurkor i torghandeln borde vara provokation nog för hans förstorade reptilhjärna. Och på tal om den har tv-serien transplanterat in en osedvanligt välfungerande deckarintuition i titelfigurens ryggmärgsreflexer.

backstrom_ver3_xlg

Det är inte utan att man häpnar när Bäckströms ofelbara stickspår av bögmordskonspirationer förbyts till Backstroms geniala infall. Där man tryggt kan lita på att Bäckström schabblar bort den enklaste beviskedja, som när han i romanen En annan tid, ett annat liv lyckas få Thomas Quick fälld för ett mord denne omöjligt kan ha begått, visar sig Backstroms allra som knasigaste hugskott lösa de knepigaste mordutredningar.

Till råga på allt reducerar Backstrom Perssons skräcksnut till ett ömkansvärt offer för mobbing i barndomen och pappa till en hemmaboende, Robert Smith-liknande punkgrabb som är queer så det stänker. Tv-serien som just nu rullar på TV3 blir därför som att se en nyinspelning av Taxi Driver, där Travis Bickle gullar med barn och hundvalpar. Bäckström hade inte kunnat hålla sig från kräkningar.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet 2015-02-18.