Trist svensk köksbordsdeckare i brittisk tweed

Avdankade mordutredaren Sven Hjerson (Johan Rheborg) möter realityshowproducenten bakom porriga Milf-hotellet, Kajsa Sandberg (Hanna Alström), och ännu ett dysfunktionellt deckarpar har sett nattens mörker. Han är en asocial medelålders-plus-gubbe som lever på räntor och vars största problem i livet är vilken kemtvättad tweedkostym han ska ta på sig för dagen. Hon är en familjelat och prillig kvinna med en garderob av modellen tant i förtid. Tillsammans löser de deckargåtor lika ointressanta som de själva.

Tempot är långsamt, och då menar jag l-å-n-g-s-a-m-t. Ett halvt avsnitt masar sig fram utan att något särskilt händer, utan att de karikatyrartade rollporträtten på något sätt lockar till fortsatt tittande. När väl några mord inträffar på Finlandsfärjan deckarduon färdas med mot Åland, är de misstänkta förövarna lika bleka som färjans inredning.

Inte ens att ett av offren spetsas på en flaggstång eller att huvudpersonerna hotas med åtal efter att ha utgett sig för att vara poliser – dessutom kontaminerat brottsplatsen genom att klampa runt på den – förmår höja temperaturen.

Serien bara lunkar på i likgiltig monotoni med renons på allt som rimligen kan kallas konstnärlig gestaltning. Långa stunder tror man sig se något slags pausprogram eller ett bildspel av skrivbordsbakgrunder. Det sistnämnda blir särskilt påtagligt när handlingen flyttar till ett vintervackert Åland, där Hjerson släntrar omkring på ett idylliskt beläget gammalt badhotell med bastu och badbrygga.

Tanken bakom serien är sannolikt att göra en svensk parodi på brittiska SHERLOCK, men man har varken berättelser eller personporträtt som tillnärmelsevis matchar förebilden. Inte ens som cringekomedi om två knastertorra typer  i gemensam vanföreställning om sina deckarförmågor blir Hjerson annat än en idéfattig anakronism.

På det temat kunde man gjort en långt skarpare humorserie om haveriet kring mästerdetektiverna Hans Holmér och Ebbe Carlsson. Då hade filmmakarna inte ens behövt gnugga sina blygsamma geniknölar, bara spelat in utredningsmaterialet om de två olyckorna rakt av. Det kunde bli något värt att kalla underhållning – med skyhög skämskuddefaktor.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-08-15.

Agatha Christie’s Hjerson
Tv-serie i åtta avsnitt på C More/TV4. Sverige 2021. Regi: Lisa James Larsson, Lisa Farzaneh. Med: Johan Rheborg, Hanna Alström, Maria Lundquist, Björn Andresen. Längd: 0.45/avsnitt. Premiär på C More: 2021-08-16. Texten är baserad på de fyra första avsnitten.