Superpositionsmannen

Partiklar som enligt kvantmekanikens lagar kan existera på två ställen samtidigt inspirerade science fiction-författaren Blake Crouch till romanen och miniserien Dark Matter (vars titel alltså inte bokstavligen syftar på mörk materia). Det börjar med att fysikläraren Jason Dessen (Joel Edgerton) kidnappas av en okänd man och vaknar upp i en annan värld. Hemstaden Chicago är sig lik, men nu har lärarjobbet och familjen med hustrun Daniela (Jennifer Connelly) och sonen Charlie (Oakes Fegley) ersatts av att ett annat liv där han krönt en prisbelönt forskarkarriär med att skapa en kubformad port till ett ändlöst multiversum av parallellvärldar.

Som ni redan listat ut och Crouch strax avslöjar, är det forskaren Jason 2 som bytt värld och liv med läraren Jason 1 efter att ha längtat efter familjen han en gång valde bort. Och nu tar Jason 1 hjälp av Jason 2:s medarbetare och särbo Amanda (Alice Braga) för att i multiversum hitta tillbaka till sin värld igen. Frågan är bara om det ens går eftersom det kan liknas vid ”att hitta ett sandkorn i en strand utan slut”, för att citera en replik.

Crouch jobbar med mjuk science fiction. Hans svar på frågan är därför att ignorera naturvetenskapliga förklaringar för att låta parallellvärldsporten styras av tankar och känslor. Det alternativa Chicago Jason 1 och Amanda möter i sitt sökande blir därför oftast apokalyptiska visioner ur vår kollektiva ångest innan vår huvudperson hittar nyckeln – kärleken (vad annars?) – som leder till rätt värld.

Miniserien bygger trots det på ett manus långt bättre än romanen, med sin mängdrabatt på klichérepliker, typ ”I love you” och ”Are you ok?”, och rätlinjiga berättelse om supermaken/farsan/läraren Jason 1:s heroiska äventyr i kubens superposition mellan olika världar. Romanens skuggfigur Jason 2 får betydligt större utrymme och blir till en början en frisk fläkt i hemmet – omåttligt generös mot grabben, en romantisk dröm för Daniela. Samtidigt konfronteras Jason 1 med obehagligare bilder av sig själv, bland annat som känslokall hustyrann och dömd hustrumisshandlare.

Upplösningens slutstrid mellan alla de hundratals Jason som parallellvärldsporten gett upphov till har också fått en mer genomtänkt knorr. Som inte helt oväntat öppnar för en fortsättning. Eller möjligen spin-offs kring bifigurer som bästisen Ryan (Jimmi Simpson) och hjälparen Amanda. Alla strömningstjänster jagar ju nästa stora franchise.

Dark Matter är som ett förlängt avsnitt av Twilight Zone eller Black Mirror. Inte lika filosofiskt underfundig som den förstnämnda, inte lika nattsvart cynisk som den senare. Men i sin kärna har den ett tidlöst existentiellt problem om det där livsavgörande valet som vi alla gått och grunnat på någon gång.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-05-08.

Dark Matter
STRÖMMAD MINISERIE I NIO AVSNITT. SCIENCE FICTION/THRILLER. USA, 2024. Skapad av: Blake Crouch efter hans egen roman från 2016. Med: Joel Edgerton, Jennifer Connelly, Jimmi Simpson, Alice Braga. Längd: 1.00/avsnitt. Apple TV+.