Rörmokarna som drog Nixon med sig ner i avloppet

Inget är hälsosammare för demokratin än parodier på maktfullkomlighet. Fallet med president Richard Nixon, känd som ”Tricky Dick” för sina fula knep (”rat-fucking”) i politiken, kräver ingen stor komisk begåvning. Dokumentationen av hans klumpiga försök att tysta kritiker och vinna val – senast sammanställda med encyklopedisk noggrannhet i Garrett M. Graffs tegelsten Watergate: A New History (2022) – är i sig glimrande svart komedi.

White House Plumbers var Nixons hemliga spiongrupp, kallad rörmokarna eftersom de skulle täta medieläckorna av hemligstämplad information om bland annat Vietnamkriget. Men uppdraget eskalerade till mer än så. Spiongruppen började med att göra ett inbrott 1971 hos visselblåsaren Daniel Ellsbergs psykiater i Los Angeles för att något som kunde misskreditera Ellsbergs omskrivna rapport, Pentagonpapperen. Det misslyckades eftersom kubanerna de använde i operationen inte hittade patientmappen.

Året efteråt ombildades rörmokarna till att bli underrättelsetjänsten i Nixons återvalskampanj, Committee for the Re-election of the President, gemenligen förkortat CREEP av kritiker. De gjorde upprepade inbrott, de flesta misslyckade, i Demokraternas högkvarter i Watergate-komplexets kontorsbyggnad för att installera och serva avlyssningsutrustning. Under det sista inbrottet i juni haffades de av polis. Domarna mot dem föll i januari 1973, just som Nixon återinstallerats för en andra presidentperiod efter en jordskredsseger i valet.

Miniserien White House Plumbers gör fårskallekomedi av Nixons fixare, ledda av två tidigare agenter: E. Howard Hunt (Woody Harrelson), från CIA, och G. Gordon Liddy (Justin Theroux), från FBI. Hunt var även känd som obegåvad författare till spionromaner, Liddy som skogstokig högerhök och vapendåre med macholater han bland annat demonstrerade genom att hålla sin hand över en brinnande låga tills det osade om köttet.

Alla detaljerna i duons handel och vandel är korrekta, inklusive Liddys impuls att uppfylla Nixons önskan om att döda journalisten Jack Anderson, men skådespelarnas kantring åt överspel i en del scener förtar något av humorn. Så länge de har ett seriöst anslag till förebildernas uppblåsta självuppfattningar, sitter den komiska effekten av deras intellektuella begränsningar och måttlösa klantigheter som en smäck. När de tippar över till att bli Helan och Halvans dummare kusiner, blir det som att skjuta mygg med kanoner.

Risken är också att skämtandet förtar allvaret i Nixon-gängets förakt för demokratin och autokratiska uppfattning om att presidentens maktbefogenheter höjde honom över lag och moral. Där såddes fröet till alla lögnerna och rättsövergreppen från George W Bushs regering under ”kriget mot terrorn”. Och till Donald Trumps alternativa fakta-gödsling av konspirationsteorier som ledde fram till statskuppförsöket den 6 januari 2021.

Nixon kom billigt undan Watergate-skandalen då efterträdaren Gerald Ford benådade honom. Nu hotar Trump att återkomma till Vita Huset för att benåda sig själv. Vi kan se dem som politiska clowner, men de har skapat en antidemokratisk clownkultur i politiken som är förödande.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-05-02.

White House Plumbers
STRÖMMAD MINISERIE I FEM AVSNITT. THRILLERKOMEDI USA, 2023. Skapad av: Alex Gregory och Peter Huyck efter Egil Kroghs bok Integrity: Good People, Bad Choices and Life Lessons from the White House. Med: Woody Harrelson, Justin Theroux, Lena Heady, Domhnall Gleason. 0.45–1.03/avsnitt. HBO Max.

Litteratur
Garrett M. Graff Watergate: A New History (2022).