Röd måne över kallakrigschockat USA

Strömningstjänstkriget eskalerade den 1 november med premiären för Apple TV+. Under 2020 trappas det upp ytterligare med premiären för Disney+ och kanske även mobilappen Quibi (av ”quick bits”), som ska erbjuda tv-serier uppdelade i avsnitt om högst tio minuter. Apple TV+ är inledningsvis en blygsammare satsning med endast åtta så kallade Apple originals, tv-serier exklusivt gjorda för tjänsten.

Två av dem hakar på 50-årsjubileet för månfärderna. Den ena är den nostalgiskt retroanimerade Snobben i rymden, om hur den anarkistiska hunden lämnar sina flygstrider med Röde Baronen för att sikta mot stjärnorna. Dessvärre har man amputerat seriens själ genom att retuschera bort tecknaren Charles M Schulz melankoli, svarta humor och existentiella grubblerier.

Den andra rymdserien är kontrafaktiska For All Mankind, i vilken ryssarna hinner först till månen 1969 och fortsätter rymdkapplöpningen mot andra planeter. Serien kompliceras ytterligare av att NASA tvingas inkludera kvinnor i sitt astronautprogram i hopp om att hinna ifatt ryssarnas PR-försprång.

Samtidigt rustar Pentagon för att militarisera rymdprogrammet genom att skicka trupper och vapen till månbaserna man planerar bygga i syfte att förekomma ryssarnas kolonisering. Paradoxalt nog blir ex-nazimedlöparen Wernher von Braun berättelsens fredsduva. Med hänvisning till sitt eget V2-missilprogram under Hitler och det internationella Rymdfördraget från 1967 är det han som vädjar om att bevara rymdfärderna som ett fredsprojekt ”for all mankind”.

Presidentdekretet i juni 2018 om en United States Space Force, en militär gren med rymden som sitt arbetsfält, och NASA:s nya månfärdsprojekt med permanenta baser på månen under 2020-talet gör serien högaktuell. Då satt skurken Nixon i Vita huset, nu Trump. Parallellerna är oundvikliga.

Serien ägnar väl mycket av de fyra första avsnitten åt såpaförvecklingar bland astronauterna, och först i avsnitt fem kommer vi äntligen ut på en rejäl rymdfärd. Man hade gärna också fått lägga mer speltid på det kallakrigspolitiska spelet mellan supermakterna.

En annan invändning är att man, till skillnad från årets rymddokumentär APOLLO 11, inte använder någonting av 1960-talets filmverktygslåda. Det som gör serien sevärd är de utmärkta skådespelarna i roller som alla har verkliga förebilder och ett manus fyllt av överraskningar, i synnerhet för oss som kan den verkliga historien om rymdfärderna.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-11-19 (i tryck 2019-11-22).

For All Mankind
Tv-serie i tio avsnitt på Apple TV+. USA 2019. Skapad av: Ronald D. Moore, Matt Wolpert, Ben Nedivi. Medverkande: Joel Kinnaman, Shantel VanSanten, Michael Dorman, Jodi Balfour. Längd: 1.00/avsnitt. Premiär: 2019-11-01. Recensionen baserar sig på de fem första avsnitten.