Paranoiathriller om den inre fienden

Vilka saboterade Navy SEALs-officeren James Reeses (Chris Pratt) hemliga operation i Syrien och mördade hans familj? Han själv under påverkan av en växande hjärntumör? Eller en konspiration med tentakler högt upp i den politiska hierarkin?

I afghanistanveteranen Jack Carrs roman The Terminal List ligger tonvikten på den politiska korruptionen. Där står de väpnade styrkornas patriotiska broderskap mot en samvetslös inre fiende som inte backar för att döda kvinnor och barn. Det ger förstås romanens hjälte en anledning att svara med ett sadistiskt hämnarvåld som författaren beskriver med förtjust detaljrikedom.

Tv-filmatiseringen Dödslistan av manusförfattaren David DiGilio (tv-serien Strange Angel) tar storyn delvis i en annan riktning. Den utgår från Carrs paranoida scenario och ger fritt utlopp åt hans vapenfetischism. Men fienden är främst den privata militärsektorn, och berättandet blir stundvis så hallucinatoriskt att Reese – och vi med honom – blir osäkra på vad det egentligen är vi ser.

Minnen, drömmar och fantasier till följd av både sorgen och hjärntumören bryter när som helst in i Reeses vardag. Det enda som håller honom uppe är begäret efter att se de skyldigas blod flyta, ett upplägg vi känner igen från otaliga filmer med Bronson, Stallone, Neeson med många flera. Med den skillnaden att serien under flera avsnitt öppnar för att huvudpersonens förvandling till inhemsk terrorist kan vara följden av hans vanföreställningar.

Serien har flera spännande premisser, främst skildringen av skandalerna kring privatarméföretag som Blackwater (idag: Academi) men också den om jakten på medicinska preparat för att maximera soldaternas prestationer i krig. Dessvärre lider den av en rad åkommor som drar ner betyget: Dialog med mycket dösnack. Ointressanta rolltyper spelade av mediokra skådespelare. Och producenten-stjärnan Chris Pratt.

Dödslistan hade gjort sig bättre som slimmad b-film. Rappt berättad på halvannan timme med någon actionveteran i huvudrollen. I stället får vi Pratt som så gärna vill flexa machomusklerna men varken har karisma eller talang nog att bära upp rollen på sina slätstrukna axlar.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-06-29.

Dödslistan
USA 2022. The Terminal List. Tv-serie i åtta avsnitt på Amazon Prime. Skapad av: David DiGilio efter romanen med samma namn av Jack Carr. Regi: Antoine Fuqua. Med: Chris Pratt, Riley Keough, Taylor Kitsch, Constance Wu. Längd: 0.55–1.05/avsnitt. Recensionen baserar sig på en förhandsvisning av de sex första avsnitten.