Nordic noir-skymning i spenaten

Fjolårets premiärsäsong av Partisan hade ett för svensk film och tv-produktion ovanligt djärvt tema om svensk nynazism maskerad som det sektliknande eko-jordbrukssamhället Jordnära med en ungdomsverksamhet i rasbiologins tjänst. Nu står det klart att gnistan i den antagonistiska skådespelarkemin mellan Fares Fares polisinfiltratör Johnny och Johan Rheborgs översittartyp Kent i nazistsektens ledning var seriens kraftverk.

Utan dem går säsong två vilse i en seg och plågsamt amatörmässig historia. Materialet hade rymts i en kortfilm på tio minuter men har med slow motion-berättande tänjts till nästan fyra sömniga timmar i fem avsnitt. Och den tunnkavlade handling som återstår är så illa konstruerad att man häpnar mitt i gäspningarna.

Handlingen börjar där säsong ett slutade: Johnny och Kent är döda. Några av de andra ledarna för Jordnära tar hjälp av bygdens öststatsgangstrar – ni vet, sådana som alltid finns till hands i en Nordic noir –  för dölja dödsorsakerna genom en Michael Bay-explosiv bilkrasch. Det ser ut att gå vägen eftersom poliserna  är så borttappade att de inte ens hittar resterna av Johnnys lik i bakluckan vid sin brottsplatsundersökning.

Nanna Blondells kriminalare spenderar sedan långa, håglösa och för storyn helt överflödiga scener märkligt nog inhyst med en kollega i en egen liten polisstation, separat från resten av kåren. Där kan man kan riktigt höra hur klockan tickar medan brottsspåren kallnar. I desperata försök att blåsa liv i dödköttet kastar man in actionblindgångare som den då Blondells snut hör något prassla i den nattsvarta skogen utanför sitt hus och genast kutar ut med dragen pistol i händelse av att någon attackgrävling skulle kasta sig över henne.

Men det är inte bara i de stunderna man skrattar åt eländet. Den generande illa skrivna och stolpigt framsagda dialogen för tankarna till manusläsningarna på första repetitionsdagen av högstadiets skolpjäser. Det drabbar särskilt återblickarna till Jordnäras grundare och ideologiska guru, spelad av den annars pålitlige Jens Hultén. Här ska han dundra med ett patos som vore han en återuppstånden Friedrich Nietzsche, fast orden låter snarare som om de hade skrivits av filosofens korkade svenska kusin, Åsa-Nietzsche.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-05-01.

Partisan, säsong 2
Tv-serie i fem avsnitt på ViaPlay. Sverige 2022. Skapad av: Amir Chamdin. Med: Nanna Blondell, Anna Björk, Aaron Staton, Julia Hevéus, Jens Hultén. Längd: 0.45–0.50/avsnitt. Premiär: 2022-05-01.