Naturens hämnd 2.0

På 1970-talets biodukar fick hajar, grizzlybjörnar, alligatorer, pirayor och till och med maskar nog av miljöförstöringen. De krävde botgöring för våra synder i kött och blod från utvalda offer, gärna unga och vackra och avklädda.

Inför dagens massutrotning och ekokollaps reser sig naturen från djuphavens botten i tv-serien The Swarm, efter Frank Schätzings internationella bästsäljare, för att utmana människans planetmördande herravälde. Revolutionsledarna kommer från en hittills oupptäckt art, kallad yrr, och de har mobiliserat näringskedjans alla varelser, från bakterier till de största valarna. Som titeln antyder, ligger deras styrka i så kallad svärmintelligens, alltså att individerna bildar neurala nätverk för att, likt AI-konnektionism, forma en superhjärna.

Det börjar med några uppseendeväckande händelser. Knölvalar och späckhuggare attackerar båtar; de senare kalasar på folket ombord. Skaldjur sprider en dödlig variant av vibriobakterier som ingen antibiotika biter på. I nästa våg sänker havsdjuren stora fartyg och utlöser tsunamier.

Utan en allians med djuren på land och i luften kan strategin tyckas meningslös. Men som dramatiskt grepp är haven är så mycket mer suggestiva som hemvist för en alternativ civilisation, se filmer som The Abyss (1989), Sphere (1998), Underwater (2020) med flera.

Inom psykoanalysen är havet en symbol för vårt omedvetnas dunkla drifter. Det ger gott om svängrum för att fabulera om vad som kan pågå såväl i havs- som i själsdjupen. Likt slasherfilmernas seriemördare, är vår nemesis i The Swarm något mer än en fysisk dödsmaskin. Hotet tycks komma ur en kollektiv ångest i samtiden. Det spelar man på genom att låta kameran glida som en predator i vattnet kring huvudpersonerna.

Tv-serien är en samproduktion mellan flera europeiska länder samt Japan. För ovanlighetens skull händer därför inte ett dugg i USA – de delarna i romanen har man strukit – utan vid Norges kust, kring Shetlandsöarna, utanför kanadensiska Vancouver, i franska Saint-Jean-de-Luz med flera platser.

Från produktionsländerna har man hämtat en mångetnisk rollista. Alexander Karim har en av huvudrollerna som marinbiologiprofessor Sigur Johanson vid universitetet i Trondheim. Han och de andra skådespelarna pratar engelska med fåtalet repliker på sina egna språk. Ibland hajar man till när de byter språk från en mening till en annan med samma person, annars fungerar dialogen slående bra – utan den blaskiga smaken av dödbakad europudding.

Det beror på att Schätzinger förvandlat ett kioskbokscenario till en intelligent bladvändare på välskriven prosa, och det har smittat av sig på manuset. Replikerna faller sällan platt mycket beroende på att de flesta av rollfigurerna känns som sammansatta människor, inte som enkla egenskaper i människogestalt.

Franska läkaren Cécile Roche (Cécile de France) lever med en uppslitande familjekris som förvärras av att hon får en dödlig epidemi på halsen. Självsvåldiga doktoranden Charlie Wagner (Leonie Benesch) har straffkommenderats till en enslig fyr efter en konflikt med sin handledare professor Katharina Lehmann (Barbara Sukowa) som nu fortsätter via videolänk.

Mindre lyckade är kanadensiske Leon Anawak (Joshua Odjick), en ung marinbiolog från urbefolkningen som på klichévis utrustas med ett sjätte sinne till att bli mannen som kan tala med valar. Och det romantiska mellanspelet mellan Karims forskare och finska Krista Kosonens oljebolagsbyråkrat Tina Lund vill så gärna vara stor tragedi men men blir inte mer än ett klichégrepp ur katastroffilmernas arkiv.

Med det sagt är The Swarm en engagerande ekothriller på fantastiska premisser men med realistiska konsekvenser som tvingar tittaren att konfronteras med vår tids viktigaste fråga. Utan hopp om sista sekunden-räddning från gudar eller superhjältar och med ett slut som kan tolkas både som ett hot och ett löfte.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-05-28.

The Swarm
STRÖMMAD TV-SERIE I ÅTTA AVSNITT. EKOTHRILLER. Tyskland/Österrike/Sverige/Belgien/Italien/Schweiz/Frankrike/Japan, 2023.
Skapad av: Frank Doelger efter Frank Schätzings roman Der Schwarm (2004). Med: Alexander Karim, Cécile de France, Leonie Benesch, Joshua Odjick. Längd: 0.45/avsnitt. Viaplay.