Mördarna som gick upp i ryska rökridåer

George Kays (Lupin, 2021– ) dramatisering av mordet på avhoppade FSB-agenten Aleksandr ”Sasja” Litvinenko i London 2006 deklarerar i förtexterna att den bygger på efterforskningar, intervjuer och publicerat material om fallet. Miniserien skildrar det femton år långa mordutredningsarbetet av London Metropolitan Police i samarbete med änkan Marina, hennes vänkrets och advokater. Utredningen resulterade 2021 i att Europadomstolen kunde fastslå – bortom allt rimligt tvivel – att brottet utförts av FSB-agenterna Andrej Lugovoj och Dimitrij Kovtun på uppdrag av den ryska regeringen under president Vladimir Putin.

Litvinenko är inget för adrenalinknarkaren, men väl för den som är intresserad av att följa ett verklighetsförankrat polisarbete. Ofta träligt och i motvind. Dessutom politiskt känsligt, inte bara för ryssarna utan även för den konservativa brittiska regeringen – mån om de goda handelsförbindelserna.

I en scen försöker till och med MI6-chefen John Scarlett (Simon Paisley Day) pressa polischefen Clive Timmons (Mark Bonnar) att lägga ned utredningen. Underförstått: en persons död mot en nations intressen, vad är väl det? Samma ryggradslösa logik som under samma tid fick de flesta nationer att stå tysta och handfallna inför den ryska aggressionen mot tidigare sovjetrepubliker, vilket ledde fram till invasionen av Ukraina.

Nej, fallet Litvinenkos upplösning i ett internationellt fördömande är inte de stora ledarnas utan de grå kontorsslavarnas triumf. Sådana som kriminalinspektör Brent Hyatt (Neil Maskell) och medicinska specialisten Onome George (Estella Daniels). De nöjde sig inte med läkarnas villrådighet inför Litvinenkos tillstånd.

Via av tester av hans urin på ett atomlabb hittade de mordvapnet i den radioaktiva isotopen polonium-210, ofarligt utanför kroppen men dödligt om bara så lite som ett halvt gram kommer in via luftvägar, sår eller i mat. Det var också en avgörande första ledtråd till Ryssland eftersom det är en biprodukt i ryskbyggda kärnkraftverk av RBMK-typ, exempelvis Kursk och Tjernobyl.

Undersökningen av Lugovoj och Kovtuns återkommande resor till London under hösten 2006 hittade spår av polonium-210 på fyrtio olika ställen i stan, resterna av deras åtminstone två tidigare förgiftningsförsök mot Litvinenko. Det återstående mysteriet kring fallet är därför: Varför fattade Litvinenko inte misstankar mot sina tidigare kollegor på FSB:s avdelning sju, som inrättats för att just avliva de som likt honom själv stämplats som statens fiender? Hur kunde han vara så aningslös att han drack ur den förgiftade tekoppen Lugovoj ställde fram till honom?

I några utländska recensioner har man klagat på att seriens trovärdighet förstörs av att David Tennant (känd från Dr. Who), som spelar Litvinenko, talar med skärande falsk rysk brytning. En befängd invändning eftersom han stannar vid en bifigur som fram till sin död redan i första avsnittet i stort sett bara ligger i sängen och stönar fram ett fåtal repliker. Ska man tala om en huvudperson i detta ensembledrama så är det hans fru Marina, spelad av ryskfödda Margarita Levieva. Och hon har sannolikt ett bättre öra för ryska brytningar än kritikerna.

Fläckarna på den lågmält spännande miniserien är istället detaljer som den  bensintankstora pisskoppen man skickar till labbtest, vilket får mig att undra om den dödssjuke Litvinenko är inlagd på en tvåveckors pubrunda i stället för ett sjukhus. Eller påståenden om att korruption minsann inte förekommer i den brittiska poliskåren. Sorry, men jag har böcker som radar upp åtskilliga fall från 1830-talet till idag.

Men framförallt blir den ymniga sentimentaliteten till en tjatig skvalpoprefräng. När Europas framtid hotas av Putin-slickande, partier i olika nyanser av brunt hade mer av rationellt patos för rättsstaten och demokratin varit på sin plats. Att döma av allt som skrivits om den verkliga Marina Litvinenko är det inte tårarna utan en fast beslutsamhet som driver hennes fortsatta opposition mot den ryska regimen.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-01-17.

Litvinenko
STRÖMMAD MINISERIE I FYRA AVSNITT. DRAMA/THRILLER. Storbritannien, 2022. Skapad av: George Kay. Med: David Tennant, Mark Bonnar, Margarita Levieva, Neil Maskell. Längd: 0.46/avsnitt. Viaplay.