Mördarjakt i app och tv-serie

Även om resultaten inte alltid motsvarar ambitionerna, är Steven Soderberghs experimentlusta beundransvärd. Nya mordmysteriet Mosaic utgör inget undantag. Den hade USA-premiär som app för iOS/Android i november 2017, och den 22 januari i år släpps tv-serien.

Appen ger användaren möjligheten att välja vilken rollfigur man vill följa. Även tv-serien byter synvinkel mellan huvudpersonerna och gör några hastiga tidshopp för att gräva i minnesfragment, dolda samband och motiv. Men i stort sett är den konventionellt berättad.

Mosaic handlar om mordet på barnboksförfattaren Olivia (Sharon Stone) i småstaden Summit, Utah. Fästmannen Eric (Frederick Weller) arresteras och avslöjas som ekonomisk bedragare. Trots att Olivias kropp inte hittas, döms han mot sitt nekande för mordet.

Fyra år senare börjar Erics syster Petra (Jennifer Ferrin) rota i fallet med motvillig hjälp av Olivias ex-protegé, tecknaren Joel (Garrett Hedlund), och lokale polisen Nate (Devin Ratray). Snokandet rör upp i den lokala maktkorruptionen. Samtidigt har Joel besvärande minnesluckor från mordkvällen, och Petras amatördeckarmotiv är kanske inte så ädelt som det förefaller till en början.

Olivia är en variation på Stones genombrottsroll som mordmisstänkta kriminalförfattaren Catherine Tramell i BASIC INSTINCT (1992). En författare som nu lever på fornstora, svunna bedrifter. Stjärnglansen har falnat; en ensam, bitter ålderdom står för dörren. Svärtan till trots är hon färgstarkare än resten av rollgalleriet, undantaget Nate som på Fargo-vis växer från komisk lantissnut till skarpsynt mordutredare med integritet.

Soderberghs (mar)drömska bilder i oskärpa eller med extremt kort skärpedjup har inte samma psykologiska resonans som i thrillern SIDE EFFECTS (2013). Däremot serverar han en elegant och oväntad skruvning på deckarpusslet som går bortom själva lösningen av fallet.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-01-19.

Mosaic
Tv-serie i sex avsnitt på HBO Nordic. Regi: Steven Soderbergh. Skådespelare: Sharon Stone, Garrett Hedlund, Frederick Weller, Jennifer Ferrin. Längd: 50 min./avsnitt. Premiär: 2018-01-22.