Mor är rar… och kannibal

Santa Clarita Diet ska inte förväxlas med Santa Clara Diet, kaliforniska kostråd för folk i farten på gym. Vi snackar om en radikalt annorlunda diet från medelklassens villaghetton utanför Los Angeles: kött, människokött. Helst glufsat i stora portioner efter att ha slitits ur den levande, skrikande kroppen på en skitstövel som ändå förtjänar att dö.

Det är premisserna för denna sitcom, i vilken Drew Barrymoore spelar en 40-årig fastighetsmäklare som får ett gejserkräkningsanfall under en husvisning, dör och vaknar upp som historiens vitalaste zombie. Hon är som ung på nytt: kåt, glad, säger och gör det som faller henne in. Det är bara en hake. Hon är död och hungrig på sina medmänniskor. Bokstavligen.

Vad ska en stackars människoätare göra? Episodtitlar som ”Vi kan inte döda andra människor”, ”Vi kan döda andra människor” och ”Den fisande sexturisten” ger en vink om händelseutvecklingen. Moraliska komplikationer lämnar plats för en pragmatisk hållning, typ: Varför inte bara äta motbjudande typer, som pedofiler eller den där otrevlige rektorn på dotterns skola?

Inspirationen till serien är kultfilmer som Paul Bartels EATING RAOUL (1982) och Bob Balabans Parents (1989, aktuell på bluray). Skådespelarna uppför sig och pratar som i en stolpig såpopera eller reklamfilm, något som får en komisk kontrast i kannibalismens blodiga hantering. Skillnaden är att förebilderna sköter själva mördandet diskret medan Santa Clarita Diet lägger in högsta splatterväxeln. Det har delat kritikerkåren i USA.

Men seriens största problem inte är det grafiska våldet, som är så pass skruvat att ingen kan ta det på allvar. Felet är snarare att det inte är skruvat tillräckligt. Santa Clarita Diet ska föreställa svart komedi, men de komiska poängerna är mestadels blyertsgrå.

Några leenden och fniss bubblar upp här och där, men asgarvet är på ständig fikarast. Möjligen kan framgången för serien – säsong två är under produktion – locka till djärvare utmaningar. Tills dess, sisådärsmaklig måltid!

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-02-24.

Santa Clarita Diet
TV-serie i 10 avsnitt på Netflix.USA 2017. Skapad av: Victor Fresco. Skådespelare: Drew Barrymoore, Timothy Olyphant, Liv Hewson, Skyler Gisondo. Längd: cirka 30 minuter/avsnitt.