Människosmuggling i Lillköping

Försvunna människor tajmar med den politiska helomsvängningen som stängt  Sveriges humanitära hjärta tillsammans med landets gränser. SVT-serien berättar om en flyktingsmuggling med ödesdigra konsekvenser. Men det är, talande nog, inte flyktingarna fruktansvärda öde utan de svenska smugglarnas själsplågor som står i centrum.

Huvudperson är tankbilschauffören Erwin (Peter Viitanen) som arbetar för Lunts (Ville Virtanen) åkeri i en mellansvensk småstad. Lunt har slagit sig på det lukrativa, kriminella extraknäcket eftersom firman står på randen av en konkurs i konkurrensen med billigare utländska lastbilschaufförer. Erwin behöver pengarna eftersom han ligger  i en skilsmässa som ser ut att beröva honom huset han ärvde av föräldrarna.

En stekhet augustidag på väg från Köpenhamn med en grupp syriska flyktingar gömda i bilens tank hamnar Erwin i en poliskontroll, tvingas stänga takluckan och glömmer sedan att öppna den på flera timmar. Alla instängda dör av syrebrist och värmeslag utom unga Mouna (Shaniaz Hama Ali) som suttit med ett barn i förarhytten. Medan Lunt med motvillig hjälp från Erwin dumpar liken i ett vattenfyllt gruvhål, rymmer Mouna bara för att efter en olycka hamna på sjukhus – i koma.

Rapporterna om flera liknande händelser under senare år i Italien, Storbritannien USA med flera länder gör ämnet brännande. Just därför känns det snopet när flyktingarnas död bara utgör upptakten till en thriller med fokus på förövarnas moraliska dilemma om hur långt de är beredda att gå för att undgå rättvisan när polisen Anja (Sandra Stojiljkovic) får korn på brottet. Flyktingarna själva reduceras till rekvisita medan Erwins nervsammanbrott blir tragedins ansikte.

Vilse går handlingen också i en serie stickspår för att fylla ut speltiden. Bland annat i några scener som hämtade ur en knarkupplysningsfilm då Erwins dotter Sonja (Miriam Ingrid) lär sig en läxa efter att ha knaprat tabletter med pojkvännen Adrian (Odin Romanus), Anjas son. Den övertydliga sensmoralen är bara ett av seriens många exempel på hur barnboksidylliska Lillköping smittats av kriminalitet i kontakterna med den farliga omvärlden bortom Öresundsbron.

Bilden av ett hotat paradis överskuggar snart flyktingtemat. Vilket fångar tidsandan perfekt.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-11-07.

Försvunna människor
TV-SERIE. DRAMA/THRILLER. Sverige, 2022. Skapad av: Ulf Ryberg. Regi: Tova Magnusson. Med: Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic, Ville Virtanen, Vilhelm Blomgren. Längd: 6 avsnitt/cirka 1.00. SVT.