Sense8: Juleljus i mörkret

Det är kalkonvarning på julspecialer av film- och TV-serier. Tänk på Star Wars: Holiday Special (1978), där Chewbacca tar hem Han Solo till familjen för helgfirande. Ett utskrattat fiasko som plågat George Lucas sedan dess.

Om någon kan utmana ödet är det Sense8, som inleder säsong två med ett julavsnitt fem månader innan fortsättning följer. Science fiction-serien är dessutom provokativ i sig genom att gå på tvärs mot dagens samhällsutveckling av ökade klassklyftor, segregation och glorifiering av hjärtlöshet med en gestaltning av solidaritet över alla gränser som nationalitet, etnicitet, kön och sexuella preferenser.

Första säsongen introducerade seriens åtta ”sensates”, människor i åtta olika städer runt jorden som representerar nästa steg i evolutionen. De har inte bara telepatisk kontakt utan kan också koppla samman varandras nervsystem för att dela egenskaper, kunskaper och även njutningar. Kenyanske busschauffören Caphaeus kan få hjälp av sydkoreanska Suns kampsportsträning när han hotas av gangsters, och Sun kan i sin tur få hjälp av transsexuella hackern Nomi i San Francisco för att avslöja sin brors skumraskaffärer i familjeföretaget.

Komplikationer saknas förstås inte. Som när olyckligt bortgifta Kala i Mumbai och samvetsplågade gangstern Wolfgang i Berlin blir förälskade. Det får oanade konsekvenser när Kala åker på smekmånad samtidigt som Wolfgang festar på stan i julspecialen.

Men de åttas gemenskap är framförallt en glimt av en värld där vi inte längre ser till skillnader utan till likheter, inte till misstro och hat utan till tilltro och kärlek. För trots livets svårigheter har de åtta alltid varandra. De är aldrig ensamma, något den över julhelgen fängslade Sun blir varse när hon kan festa loss med de andra sju i sin isoleringscell.

Sense8 är avancerad till sitt berättande i snabba parallellklippningar mellan huvudpersonerna men ändå lättfattlig när man väl lärt känna premisserna. Och den har något som denna cynismens tid längtar efter mer än något annat: hopp.

Sense8 julspecial på Netflix. USA 2016. Regi, manus, produktion: Lana Wachowski, J. Michael Straczynski. Skådespelare: Aml Ameen, Doona Bae, Jamie Clayton Tina Desay, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith. Längd: 2.03. Premiär: 23 december, 2016. Säsong 2 fortsätter med tio avsnitt den 5 Maj 2017.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-12-23.