Istanbul calling

Publiksuccén Slow Horses goes Mission: Impossible i säsong 3. Om första säsongens spiongäng var rännstensungarna till George Smileys stab i John le Carrés romaner, så har de nu blivit Impossible Missions Forces kusiner från landet. Vi får till och med en komisk variant på scenen då Ethan Hunt (Tom Cruise) bryter sig in på CIA:s huvudkontor. Det är när River Cartwright (Jack Lowden) med list tar sig osedd in i MI5:s arkiv bara för att få reda på att hans ansträngningar varit helt bortkastade. Sedan får på käften som tack för besväret.

Brittiska MI5:s personalsoptipp Slough House är alltså fortfarande underrättelsevärldens driftkuckuar. Men nu har de utrustats med underdogens actionmuskler så att de kan vända hopplöst underläge till seger. En passning till genrens fallenhet för dramatiskt tillrättalagda vändningar i handlingen.

Nyckeln till seriens popularitet är att Slough House är en tydlig metafor för klasskampen mot en överbetald och dumdryg samhällselit. Fienderna är nämligen våra förtrampade antihjältars överordnade. Maktspelarna i MI5:s chefsrum eller de politiska karriärklättrarna som iscensätter en skum operation för sina egna syften.

Tredje säsongen, byggd på Mick Herrons kritikerrosade roman Real Tigers (2016), riktar även en rallarsving mot det nyliberala privatiseringsvansinnet. Måltavlan är konservative inrikesministern Peter Judd (Samuel West), som vill visa på MI5:s inkompetens för att motivera upphandlingen av kontraspionage-tjänster från privata säkerhetsfirmor. Han låter därför Cheftain Security – händelsevis ägt av hans Old Boys-kompis Sly Monteith (Gavin Spokes) – arrangera ett riggat stresstest.

En så kallad tigerstyrka från Chieftain under ledning av ex-elitsoldaten Sean Donovan (Sope Dirisu) får i uppdrag att kidnappa Slough House-bossen Jackson Lambs (Gary Oldman) högra hand, Catherine Standish (Saskia Reeves). Tanken är att Lamb och hans klantskallar ska stå handfallna och därmed ge Judd bränsle till hans privatiseringsplan. Donovan har emellertid en egen agenda som får övningen att spåra ur till ett inbördeskrig inom MI5.

Thrillerintrigen är, som tidigare, en avgrundssvart parodi på begreppet ”intelligence service”. Men Herron och serieskaparen Will Smiths vill också berätta om sina sorglustiga huvudpersoner. Färgstarkast, eller snarare solkigast, är Oldmans misantropiske Lamb, som ser ut att just ha klivit upp från ett klädsim genom Londons kloaker. Inte för ett ögonblick försitter han chansen att dela med sig av sina cyniska och kroppsliga odörer till en äcklad omgivning av snorkfröknar.

Ny för säsongen är Helan och Halvan-duon med den storväxte, sävlige spelmissbrukaren Marcus Longridge (Kadiff Kirwan) och hans argsinte, ständigt påtända kollega Shirley Dander (Aimee-Ffion Edwards). Liksom förebilderna är de mästare i att hamna i trubbel – de lyckas till och med konststycket att haffas av ordningspolisen – men får till slut upprättelse som räddarna i nöden under ett blodbad som kan tävla med slashergenrens staplande av likhögar.

I god brittisk humortradition biter Slow Horses med satiriska huggtänder i sin genre och reaktionära samtidsanda. En fjärde och femte säsong är redan under produktion. Föga förvånande.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-11-29.

Slow Horses, säsong 3
STRÖMMAD TV-SERIE. SPIONTHRILLER/KOMEDI. Storbritannien, 2023. Skapad av Will Smith efter Mick Herrons roman ”Real tigers”. Med: Gary Oldman, Jack Lowden, Kristin Scott Thomas, Saskia Reeves, Rosalind Eleazar, Sophie Okonedo. Längd: cirka 0.45/avsnitt.