Israelisk tidsresa till Jom Kippur-kriget 1973

Originaltiteln Sh’at Neila syftar på den judiska försoningshögtiden Jom Kippurs avslutande bön innan porten till himlen och synagogan stängs. Den innehåller bland annat en trosbekännelse som syftar på profeten Elias seger över och avrättning av profeterna för Jahves konkurrentgud Baal vid berget Karmel. Alla paralleller till seriens skildring av Valley of Tears-slaget 6–9 oktober 1973 på Golanhöjderna i början på Jom Kippur-kriget är förstås avsiktliga.

Redan titeln är alltså en avsiktsförklaring om att serien inte är någon regelrätt dramadokumentär, utan ”inspirerad av verkliga händelser”, som det står i eftertexterna Man signalerar poetisk frihet, kanske för att detaljerna i verklighetens Golan-krig blivit omstridda.

Bland annat har krigshjälten Zvika Greengold kontrat berättelserna om hur han ensam slog ut 60 syriska stridsvagnar med att det var ett påhitt av veckotidningen Bamahane. I den inledande konfrontationen ser serien först ut att spela på legenden, då tre israeliska stridsvagnar gör mos av minst ett dussin syriska tanks. Strax därefter hamnar dock hjälteglorian på sned när ett hysteriskt befäl mejar ner några soldater ur de egna leden, ett ovanligt inslag i genren som lägger sordin på flaggviftandet.

Intressant är också skildringen av en kompistrio i Golan-styrkan som är aktiva i medborgarrättsrörelsen Svarta Pantrarna (namnet taget från den afrikanamerikanska rörelsen). Den bildades 1971 som en reaktion på rasismen mot Israels underklass av fattiga invandrade judar från Nordafrika och Mellanöstern. En rasism som förstås även letar sig in i den israeliska armén och i en av männens kärleksförhållande.

Som vanligt i israelisk film och tv är produktionsvärden höga och iscensättningen av yppersta klass, men ovanligt nog finns det brister i manusets personteckningar. Främst störs jag av det entoniga porträttet av den nördiga underrättelsesoldaten Avinoam (Shahar Taboch), som åtminstone inte i de första två avsnitten blir annat än ett gällt skrikande nervknippe. En annan är den slappa machoskildringen av Menny Ben-Dror, spelad av komikern Lior Ashkenazi, som stiger upp från en het natt med två älskarinnor för att coolt cruisa till fronten i sin flotta amerikanare.

Valley of Tears
Tv-serie i tio avsnitt på HBO Nordic. Sh’at Neila. Israel 2020. Skapad av Daniel Amsel, Amit Cohen. Regi: Yaron Silverman. Med:  Lior Ashkenazi, Avraham Aviv Alush, Lee Biran, Shahar Taboch. Längd: 0.45/avsnitt. Recensionen baserar sig på de två första avsnitten.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-11-14.