Humorlösa sketcher om tre presidentfruar

I första avsnittet anländer presidentparet Obama efter valsegern 2007 för en rundvandring i sitt nya hem, Vita Huset. Konstnären Amy Sherald (Tiffany Denise Hobbs) vill inte måla Barack (O.T. Fagbenie) utan Michelle (Viola Davis). ”Presidenten, även en svart president, är ämbetet,” säger hon, ”jag är intresserad i det som är verkligt”.

Under tiden spurtar Davis genom en karikatyrkavalkad över Michelles säregna minspel med läpparna. Den pompösa orkestermusiken insisterar med en slägghammares subtilitet på historiens nobla vingslag. Glappet till grimaserna gör att jag först tror det är en komedi, kanske en Saturday Night Live-produktion. Men inte ens ett pålagt burkflabb ekar i bakgrunden. Seriöst, ”verkligt”?

The First Lady är hagiografi i sin mest uppblåsta och banala skepnad, gånger tre dessutom. De andra två presidenthustrurna är arbetsmyran Eleanor Roosevelt (Gillian Armstrong) och Betty Ford (Michelle Pfeiffer). Medan den förstnämnda var en av USA:s viktigaste feminister och människorättsaktivister under 1900-talet, introduceras den senare absurt nog som den djärvt frispråkiga av de tre; vi pratar alltså om hustrun till Richard Nixons papegoja, Gerald Ford (Aaron Eckhardt).

Klippningen kastar oss abrupt mellan osorterade tidsfragment, oftast utan något som helst meningsfullt sammanhang. Vi ser exempelvis Eleanor Roosevelt prata med en av 1930-talsdepressionens många arbetslösa vid ett soppkök på vägen till Vita Huset. Ingenting liknande händer Michelle Obama trots att också hennes tid i Vita Huset sammanföll med en ekonomisk kollaps och massvräkningar av bostadsägare som inte klarade att betala amorteringarna.

Överhuvudtaget lyser intellektuella ambitioner med sin frånvaro, något som kan illustreras med att Pfeiffers Ford håller i ett exemplar av Betty Friedans klassiska Den feminina mystiken (The Feminine Mystique, 1963) i handen men aldrig diskuterar innehållet. Överlag är också berättarstrukturen en katastrofal röra av humorlösa sketcher med kända skådespelare i amatörmässiga maskeradnummer. Det enda serien förtjänar är storslam på  The Golden Raspberry Awards som en av årets sämst skrivna, regisserade och spelade tv-serier.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-04-19.

The First Lady
Tv-serie i tio avsnitt på Paramount+. USA 2022. Skapad av: Aaron Cooley. Regi: Susanne Bier. Med: Viola Davis, Michelle Pfeiffer, Gillian Armstrong, Keifer Sutherland, Aaron Eckhart, O T Fagbenie. Längd: 0.55/avsnitt. Premiär: 2022-04-18. Texten bygger på en förhandsvisning av de fem första avsnitten.