Heliga mord

Mord av religiösa skäl är inte bara överlagda, de rättfärdigas också av ett högre syfte – att bestraffa offrens kroppar för att rädda deras själar. Tv-serien Under the Banner of Heaven, efter Jon Krakauers dokumentärroman med samma namn från 2003, berättar om ett sådant fall i en av Mormonkyrkans fundamentalistiska sekter, School of the Prophets. Fallet från 1984 har fått förnyad aktualitet efter flera dokumentärer om polygami, pedofili, incest och andra övergrepp inom mormonkyrkan, bland andra Prophet’s Prey (2015) och den aktuella Keep Sweet: Pray and Obey (2022, finns på Netflix). Serien är ingen vanlig true crime-serie, och det krävs en del bakgrundsstudier om både Mormonkyrkans och mordfallets historia för att maximera behållningen.

Våldskulturen som skildras kan delvis förklaras som ett svar på den brutala förföljelsen man utsattes för från både myndigheter och andra nybyggare i kyrkans barndom i mitten av 1800-talet. Men den har också djupa rötter i tron på gudomligt krigiska budskap till sektens patriarker och en omdebatterad doktrin om ”blood atonement” (blodsförsoning), tanken på att svåra synder endast kan gottgöras genom att syndaren avrättas så att blodet spills på marken.

Under the Banner of Heaven följer kriminalinspektören och mormonmedlemmen Jeb Pyres (känsligt spelad av Andrew Garfield) utredning av mordet på  avhopparen Allen Laffertys (Billy Howle) viljestarka fru Brenda (Daisy Edgar-Jones) och hennes femton månader gamla dotter, Erica. Växelvis klipper man till dramatiserade våldsdåd ur kyrkans smutsiga historia. Ett ökänt fall som serien skildrar är Mountain Meadows-massakern 1857, då mormoner förklädda till ursprungsbefolkningen i Utah-territoriet mördade 120–140 förbipasserande emigranter efter att några av sektens ledare fått en apokalyptisk uppenbarelse från högre makt.

Ambitionen av manusförfattaren Dustin Lance Black (Milk, J. Edgar) är inte att presentera en kavalkad av övergrepp utan att fånga historiken och de teologiska idéerna bakom dåden. De som inte bara motiverar förövarna utan dessutom gör deras handlingar till en helig plikt i tjänst hos en allsmäktig, sträng och patriarkal gud vars dogmer, uttolkade av manliga profeter, alltid trumfar människans lagar. Vi talar här om en religion som utmålar medlemmarna som ”latter-day saints” (LDS, på svenska: sista dagars heliga), utvalda att återuppstå som gudalika varelser i himmelriket.

Likheterna till dagens islamistiska men också kristna-högerextrema terrorism som Utøya-massakern är inte en slump, den är oundviklig.

Serien är dessutom en gripande skildring av tro och tvivel som kontrasterar Pyres på ytan perfekta familjeliv mot den dysfunktionella klanen Lafferty under den demoniske patriarken Ammon (Christopher Heyerdahl). I seriens början tycks Pyre leva i en religiös utopi av kärlek till både sin gud och familj. Ett Zion för att prata mormonska. Klippningen är drömskt associativ, tydligt inspirerad av Terrence Malicks poetiska berättarteknik för att fånga transcendentala tillstånd av andlig klarhet och harmoni mitt i vardagen

Efterhand som Pyre konfronteras med sanningen bakom såväl det aktuella mordfallet som med dess rötter i mormonkyrkans medvetet bortträngda historia grumlas hans tankevärld. Oroväckande, ibland mardrömslika, klipp visar på sprickor i hans tidigare så stabila fundament av tro. Plötsligt blir det tydligt för honom hur kyrkan använder sin andliga makt för historieförfalskning och sin världsliga makt för att manipulera rättvisans gång. Tro och sanning står mot varandra.

Under the Banner of Heaven har en övertygande skådespelarensemble kring Garfields religiöst vacklande men moraliskt orubbliga mordutredare. Och det lågmälda samspelet med den luttrade, sekulära kollegan från Las Vegas, Bill Taba (Gil Birmingham) från det lokala paiute-folket, är en njutning att se. Det här är en kriminalserie för alla er som tröttnat på genrens många slitna klichéer och vill se en originell mordhistoria med oroväckande paralleller till reaktionära strömningar i vår tid.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-07-27.

Under the Banner of Heaven
Tv-serie i sju avsnitt på Disney+. Skapad av: Dustin Lance Black efter Jon Krakauers dokumentärroman med samma namn. Med: Andrew Garfield, Sam Worthington, Daisy Edgar-Jones, Denise Gough. Längd: 1.03–1.28/avsnitt. Recensionen baseras på en förhandsvisning av de fem första avsnitten.