Haveri på främmande planet

Två androider, krigsmaskinen Mother (Amanda Collin) och betjänten Father (Abubakar Salim), har skickats från ett apokalyptiskt krig på jorden till ökenplaneten Kepler 22b för att fostra ett nytt människosläkte. Ett katastrofalt projekt, då alla utom ett barn, Campion (Winta McGrath), dör efter bara några år i olyckor, sjukdom och undernäring. Snart knackar kriget på dörren när ett rymdskepp från fiendesidan kraschar några mil från lägret.

Raised by Wolf är ett prestigeprojekt för amerikanska strömingstjänsten HBO Max, och upphovsmannen Aaron Guzikowski (PAPILLON, 2017) har utgått från klassiska science fiction-premisser om mänsklighetens väg mot självförintelse, koloniseringen av rymden och den suddiga gränsen mellan människa och artificiell intelligens. Men manuset är ogenomtänkt och magert Man har plockat in Ridley Scott att regissera de två första avsnitten. Fast vad hjälper väl det en story som är både långsökt och trist?

Serien så ängslig för att stöta sig med någon åskådare att kriget på jorden står mellan ateister och en religiös rörelse som kallar sig mithraister, efter den romerska Mithra-religionen, inspirerad av den forniranska guden med solen som sin symbol. Ett framtidsscenario jag lovar att inte ens de mest inbitna konspirationsteoretiker har på kartan i sina vildaste vanföreställningar.

Dessutom presenteras båda sidorna – i enlighet med dagens urartade debattklimat där åsikter och tro likställs med fakta, antidemokratisk dogmatism med demokrati och vetenskap – som lika goda kålsupare. Mithraisterna är visserligen en sekt av lättledda dårar, men den känslofrämmande rationalism som ateisterna programmerat Mother med är minsann lika frånstötande den.

Därutöver bromsar handlingen omgående in i en långsam lunk, vars tristess förstärks av det gråmelerade ökenlandskapet. Endast danska skådespelaren Collin höjer sig över seriens många tillkortakommanden med sitt porträtt av en AI-varelse på desperat jakt efter något slags livsmening och egenvärde. Sliten mellan sina diametralt olika programmeringar som omhändertagande mamma kontra som skoningslös mördarrobot, är hon en enda som kittlar åskådarens fantasi. Resten glömmer man både snabbt och helst.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-12-16.

Raised by Wolves
Tv-serie i tio avsnitt på HBO Nordic. Skapad av: Aaron Guzikowski. Regi: Ridley Scott, Luke Scott, Sergio Mimica-Gezzan, Alex Gabassi, James Hawes. Med: Amanda Collin, Abubakar Salim, Matia Varela, Niamh Algar. Längd: 0.42–0.55/avsnitt. Premiär: 2020-12-16. Recensionen baserar sig på de sex första avsnitten.