Hatideologins soldater

Henrik Evertssons dokumentärserie Omgiven av fiender hittar inget nytt i den nordiska högerextremismen och dess mer eller mindre militanta förgreningar. Det är seriens viktigaste upptäckt, att den till synes nya förpackningen innehåller samma bruna ideologi som en gång förde Adolf Hitler till makten. Nynazismen eller deras förment demokratiska kusiner högerpopulisterna drar samma gamla valser som Nazitysklands propagandamaskin.

Drivkrafterna är missnöje och hat med rasistisk spjutspets i föreställningen om Det Stora Folkutbytet, en myt med mer än hundraåriga rötter i den tsarryska säkerhetstjänstens propagandaskrift Sions vises protokoll. Man påstår att en judisk världskonspiration, ofta kallad ZOG (Zionist Occupation Government), syftar till att förslava och helst utrota människor av nordeuropeisk härkomst genom massinvandring och globalisering.

Den enda nutida variationen är rasismen mot muslimer, en radikal kursändring från Hitlers antisemitiska allians med islamister och den svenska extremhögerns samarbete med Radio Islam på 1990-talet. För tillfället passar emellertid muslimhatet nynazismens och högerpopulismens politiska strategi, att nå makten genom att mobilisera hat mot minoriteter man kan peka ut som civilisationens fiende och syndabockar för allt ont i samhället.

Meningsmotståndare – politiker, medier (”lögnmedia”) med flera – blir följaktligen folkförrädare, lakejer i världskonspirationens tjänst. Dessa måste bekämpas med alla medel för att skydda rasens fortlevnad. Hot, våld och terror är centralt för högerextremister, massmördare som norske Anders Behring Breivik och nyzeeländske Brenton Tarrant deras helgonlika förebilder.

Det är inte svårt att se varför så många unga män som känner sig missförstådda och utstötta av sin omgivning dras till en ideologi som tillskriver dem rätten till makt enbart på grund av att de är av ”rätt blod”. Redan Hitlers outhärdligt tråkiga och obegåvat skrivna Mein Kampf ­ – till och med nazistveteranen Vera Oredsson ondgör sig över den oläsliga boken i ett av seriens avsnitt – är en enda lång klagosång över hur onda, judiska krafter inte bara hotade ”den ariska rasen” utan också motarbetade honom personligen. Mönstret går igen hos både högerextrema terrorister som Breivik och de Evertsson intervjuar, män (och några kvinnor) som känner sig förnedrade och utstötta och som vill ge igen med ränta.

Alla hade de kunnat skriva under på Hjalmar Söderbergs ord i dagboksromanen Doktor Glas: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad.” Inte undra på att Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet och forskare om extremism, ångrar att han under en skoldebatt för många år sedan sopade mattan med en rasistisk elev. I stället för att övertyga eleven, drev han in denne i de nynazistiska rörelsernas kärna.

Jag upphör emellertid aldrig att förvånas när jag hör högerextrema ledare försvara sina rörelsers rasistiska uttalanden och aktioner med yttrandefrihet som argument, nu senast i Omgiven av fiender. Yttrandefriheten står ju på topplistan över det som ska strykas ur grundlagen om de själva kommer till makten. Men så har lögnen alltid varit högerextremismens viktigaste propagandavapen för vinna slaget om verkligheten.

Vi kunde se det i valet 2018, då Sverigedemokraterna lanserade en film som påstods avslöja parallellerna mellan de svenska Socialdemokraterna och Nazityskland. För den som följt SD:s tidigare försök att göra Per Albin Hansson till sverigedemokrat samtidigt som man anklagat socialdemokraterna för att vara kommunistanstrukna var det ännu ett klumpigt försök till historierevisionism. Det var också ett försök att avleda intresset från SD:s egna och historiskt dokumenterade rötter i nynazismen.

I Mein Kampf skriver Hitler om att en lögn fungerar bättre ju mer man brer på eftersom få tror att någon skulle dra till med en så stor lögn. Och lögnen sår alltid en konspirationsteoretiskt misstanke, särskilt om den envist upprepas, som i fallet med Trump och ”det stulna presidentvalet”. Vi kommer därför säkert att se liknande extremhögerkampanjer även inför valet 2022. Lögnaktiga, befängda och till och med absurda. Men just därför garanterade att hamna i mediernas strålkastarljus och locka till otaliga klick på nätet.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-01-20.

Omgiven av fiender
Dokumentärserie i sex avsnitt på Viaplay. Sverige 2022.Regi: Henrik Evertsson. Med: Vera Oredsson, Catherine Thorleifsen, Simon Lindberg, Lasse Josephsen. Längd: 0.35–0.45/avsnitt. Premiär: 2022-01-20.