Genväg till en annan värld

Science fiction-serien Night Sky är i sina bästa stunder en Ray Bradbury-inspirerad berättelse där grå vardagslunk bryts mot det fantastiska. Den handlar om pensionärsparet Irene och Franklin York, spelade av veteranerna Sissy Spacek och J.K. Simmons. De gnabbas kärleksfullt med varandra i ett oansenligt hus i utkanten av småstaden Farnsworth, Illinois, grannar med den påflugne och snokande Byron (Adam Bartley). Och, ja just det, de har ett panoramafönster och en dörr till en annan planet i jordkällaren under snickarboden.

Våra mysknarriga huvudpersoner har häpnadsväckande nog suttit och glott på planeten i tjugo år utan att någonting hänt. Inget meteornedslag. Inga rymdskepp som susat förbi. Ingenting. Bara samma utomvärldsliga landskap som mest påminner om ett omslag  till en platta av Yes från 1974. Först då börjar ett STRANGER THINGS-inspirerat äventyr i makligt rullator-tempo när Irene hittar en medvetslös ung man (Chai Hansen) i källaren.

När han vaknar till säger han sig inte minnas något annat än sitt namn: Jude, kanske. Alla svar på vem han är och varifrån han kommer är vaga, undvikande, som om han var på flykt från något. Det är han förstås; konspirationer är en grundbult i amerikansk berättartradition. Och även paranoida kan ju ha fiender.

Tusentals mil därifrån, i Argentina, får Stella (Julieta Zylberberg) besked om att ta upp jakten på Jude tillsammans med sin tonårsrebelliska dotter Toni (Rocío Hernández). Med klassisk sektretorik talar Stella om att förlita sig på sin tro och att ändamålet helgar medlen. I vilken guds namn hon handlar får vi inte reda på, men att döma av metoderna kan det lika gärna kunna handla om Chtulhu som om Jehova.

Night Sky utkristalliseras under säsong ett till två familjedramer om skuld och försoning, stundvis med mycken gråt och tandagnisslan. Science fiction-inslaget får en mer framträdande plats först i det två sista avsnitten, som tydligt pekar mot en fortsättning.

Vid ridåfallet är det om att ha sett en väldigt lång upptakt till… ja, vadå? Landet Oz? Planeten där man får tillbaka alla strumpor som försvunnit i tvätten? Jag tror uppriktigt sagt inte att upphovsmännen själva har en aning eller, för den delen, att jag är särskilt intresserad.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-05-20.

Night Sky
Tv-serie i åtta avsnitt på Amazon Prime. USA 2022. Skapad av Holden Miller. Regi: Juan José Campanella. Med: Sissy Spacek, J.K. Simmons, Chai Hansen, Julieta Zylberberg, Rocío Hernández, Adam Bartley. Längd: 0.55/avsnitt. Premiär: 2022-05-20.