Flykten till friheten

Nu börjar film- och tv-skildringarna om slaveriet i den amerikanska södern dugga så tätt att man kan tala om en genre med fasta rolltyper och dramatiska inslag: en upprorisk slavledare, brutala slavjägare, den förrädiske husslaven i plantageägarens tjänst, samvetsömma abolitionister och en vacker slavflicka som både vita och svarta män kastar lystna blickar på. Till dem lägger Underground titelns underjordiska smuggelsystem – ”the underground railroad” – för att transportera förrymda slavar till friheten i norr, där slaveri var förbjudet.

Säsong 1 väjer inte för slavgenrens inslag av godtyckliga övergrepp och förnedringar, men för att locka en större publik lägger man tonvikten på underhållande actioninslag till rockmusik. Handlingen börjar på en plantage i Georgia, där några slavar bildar den Mission: Impossible-liknande hemliga gruppen Macon 7 för att tillsammans klara flyktvägen på drygt 100 mil.

Verklighetens bibliska kodsystem för slavsmugglingen påminner om klassiska skildringar av rånkupper eller flyktförsök från krigsfångeläger. Ohio-flodens gräns mellan slavägarlandet i syd och friheten i norr benämns ”river Jordan”, och British North America (= Kanada) kallas ”the promised land”. Under flyktvägens gång får de hjälp av abolitionister, som använder juridiska medel och en rad uppfinningsrika tricks för att lura slavjägarna.

Serien avgränsar perspektivet till ett begränsat antal påhittade rollfigurers öden och äventyr. På så sätt kommer publiken att dela slavarnas skräckfyllda resa från plantagens grymma men ändå fattbara lilla värld till en oviss framtid i det stora okända. Slutbildernas möte med legendariska Harriet Tubman (Kesha Bullard Lewis), en tidigare slav som genom beväpnade räder mot stora plantager personligen fritog ett stort antal slavar, lovar dock en vidgad horisont i säsong två.

Då kommer vi sannolikt att få en djupare bild av organisationen som under decennierna före inbördeskriget räddade mellan 30 000 och 100 000 människor till ett människovärdigt liv.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-03-09.

Underground
USA 2016. TV-serie i tio delar på Viaplay. Skapad av Misha Green och Joe Pokaski. Skådespelare Aldis Hodge, Jurnee Smollett-Bell, Christopher Meloni, Marc Blucas, Jessica De Gouw, Alano Miller, Mykelti Williamson. Längd cirka 45 minuter/avsnitt. Recensionen baserar sig på säsong 1.