En trickster för alla tider

Tv-serien Loki börjar där vi lämnade Loke Laufeyjarson (Tom Hiddleston) – eller rättare sagt en av asagudens många skepnader – i AVENGERS: ENDGAME, i en tidsport med tesserakten i handen. Men han får inte många sekunder i friheten innan han fångas in för att föras till Time Variant Authority (TVA). Det är en intergalaktisk tidspolisstyrka som jobbar på uppdrag av de gudomliga tidsväktarna, som stakat ut livsödet för alla i hela universum och ser till att ingen stör den förutbestämda lunken från tidernas begynnelse till undergången.

Loke hamnar i en retrostajlad framtidsbyråkrati snarlik den i Terry Gilliams BRAZIL. Det vill säga högteknologi modell 1950-tal med matchande, klämkäcka informationsfilmer, snörpmunnade tjänstemän och ett gigantiskt pappersarkiv. Där räddar agent Mobius M Mobius (Owen Wilson) honom från att avrättas för tidsbrott eftersom Loke är oumbärlig för utredningen av en annan tidsförbrytare – sannolikt Loke själv, fast i en annan upplaga.

Upplagt alltså för skruvade färder i tid och rum fram till lösningen på en synnerligen intrikat kriminalgåta. Och en försmak på dimensionskaoset i kommande filmen Doctor Strange and the Mulitiverse of Madness. Båda efter manus av Michael Waldron.

Jämfört med DC Comics fantasilobotomerade bedrövligheter visar Marvel än en gång att man spelar i en högre division. Experimentviljan och den konstnärliga variationsrikedomen mellan den här vårens tre tv-serier – tragedin Wandavision, socialreportaget THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER och science fiction-komedin Loki – imponerar. Ingen är helig nog för att undgå att kläs av sin pompösa superhjältestatus, inte heller den här arrogante, småskurne och maktgalne guden.

Min enda allvarligare invändning mot serien är att den komiska spelplatsen ofta är Loke och Mobius i samtal över ett fikabord, sällan någon fartfylld actionscen. Tack och lov är dock Waldron en skicklig dialogförfattare som låter de kvicka replikduellerna bottna i existentiella och moralfilosofiska problem.

”Varför vill någon med så stor kapacitet bara regera?” blir frågan som lämnar AVENGERS-filmernas annars så bitske trickster svarslös. Svaret misstänker jag ligger i upplösningen på kriminalgåtan om den andre Loke.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-06-09.

Loki
Tv-serie i sex avsnitt på Disney + USA 2021. Skapad av: Michael Waldron. Regi: Kate Herron. Med: Tom Hiddleston, Gugu Mbatha-Raw, Wunmi Mosaku, Owen Wilson. Längd: 0.50–0.55/avsnitt. Recensionen baserar sig på de två första avsnitten.