En mördare för alla tider

Netflix-serien Ripley plockar stilgrepp ur Hollywood-klassisk film noir och den europeiska konstfilm som blomstrade på 1950- och 60-talen. Förtätade stämningar, berättartekniska finesser och subtila skådespelarinsatser i stället för frenetiska jakter och explosioner är ett thrillerreceptet som känns helt fräscht idag.

Patricia Higsmiths roman En man med många talanger har tidigare filmatiserats som Het sol (Plein soleil, 1960) och The Talented Mr. Ripley (1999) med bländande vackra skådespelare fångade i förföriska resebroschyrbilder. Årets Ripley klär av det ljuva livet – ”la dolce vita” – i svartvita motbilder. De utsökta bildkompositionerna och den sparsmakade användningen av dialog, ljud och musik förstärker känslan av ödslighet och iskyla såväl i den sömniga italienska sommaridyllen Atrani som mellan huvudpersonerna.

Alain Delon och Matt Damons Ripley kom som en vek och viljelös beta-man ur underklassen, på impulsiv drift i livet. Andrew Scotts Ripley är av en annan kaliber. En förslagen och samvetslös bedragare, som vi får ett smakprov av i prologen.

Redan när han på uppdrag av redaren Herbert Greenleaf (Kenneth Lonergan) kommer från New York till Atrani för att övertala dennes dagdrivarson Dickie (Johnny Flynn) att klippa sig och komma tillbaka till pappas fabrik har han en plan. Han cirklar kring Dickie som en vampyr, suger upp alla hans manér och poser. Allt det som ska ge sken av världsvana och kulturell finess. Men som bara är till för att dölja den totala brist på intellektuell ansträngning och talang som Dickies livslättja och inte minst skrattretande försök som bildkonstnär grymt avslöjar.

Serieskaparen Steve Zaillian (THE NIGHT OF) skildrar i Ripley seriemördaren som hämnare på vår tids olidliga ytlighet. Där förpackningen är allt, innehållet försumbart. Fejk är bättre än verklighet. Man kan vara känd för att vara känd. Och alla är utbytbara eftersom ingen egentligen är.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-04-10.

Ripley
STRÖMMAD MINISERIE I ÅTTA AVSNITT. THRILLER. USA, 2024. Skapad av: Steve Zaillian efter Patricia Highsmiths roman En man med många talanger (The Talented Mr. Ripley, 1955). Med: Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Maurizio Lombardi, Eliot Sumner. Längd: 0.44–1.16/avsnitt.