En dolkstöt i det brittiska imperiets mörka hjärta

Skattenedskrivning har blivit Hollywoods växande genre. Den ekonomiska vinsten av att lägga påkostade filmer och tv-serier på hyllan har under senare år snuvat publiken på bland andra Batgirl (2022) och Coyote vs Acme (2024). Disney-producerade tv-serien Nautilus såg ut att gå samma öde till mötes innan den köptes av amerikanska kabel-tv-bolaget AMC och nu finns att se på SVT Play.

Nautilus är en både se- och tänkvärd nytolkning av Jules Vernes En världsomsegling under havet (Vingt milles lieues sous les mers, 1870).  Inspelad i Queensland, Australien, på en uppenbart ansenlig budget, har serien blivit en visuell och intellektuell uppgradering av det klassiska matinéäventyret. Med Vernes sense of wonder inför havets fantasieggande värld av sjunkna skatter och civilisationer, äkta och påhittade odjur.

Bortom sagan är Nautilus en historielektion om kolonialismens fasor. Inget för de minsta men passande för ungdomar och även vuxna.

I romanen är kapten Nemo (”ingen” på latin) en genial om än lynnig uppfinnare i krig mot världens stormakter. Först i uppföljaren Den hemlighetsfulla ön (L’île mystérerieuse, 1874) avslöjas att hans verkliga identitet är indiske prins Dakkar, som bestulits på sitt land och fått sin familj mördad av den brittiska kolonialmaktens trupper.

Tv-serien är en prequel till romanen. Handlingen börjar 1857 i Indien,  där Nemo (Shazad Latif) och franske kollegan Gustave (Thierry Frémont) är ingenjörer som bygger och sedan kapar krigsubåten Nautilus från brittiska East India Companys slavläger. De flyr ut på haven med några slavar som besättning, jagade av kolonialbolagets högteknologiska pansarskepp. På vägen sänker de ett fartyg och plockar upp några av passagerarna, däribland den ironiskt namngivna Humility (Georgia Flood) som i stället för att foga sig i familjens äktenskapsarrangemang vill ägna livet åt vetenskapen.

Actiontempot är högt och varje avsnitt slutar med en cliffhanger som håller åskådaren på halster. Ständige birollsskådespelaren Shazad Latif (Hotel Marigold 2/The Second Best Exotic Marigold Hotel, 2015) trivs i rampljuset som den enigmatiske actionhjälten Nemo med Georgia Floods viljestarka Humilty som sparringpartner. Deras replikdueller drar ibland åt det didaktiska, och personkemin åt den slitna konventionen ”kärlek börjar med bråk”. Men relationen tar sig och öppnar för något annat än en slutkyss.

Kring dem finns idel färgklickar, bland annat i den svinaktige bolagsdirektören Crawley (Damian Garvey) och i kultskådespelaren Richard E. Grants självutnämnde kung på en indonesisk ö. Nautilus besättning är alla motbilder till koloniala stereotyper om icke-vita som ociviliserade vildar, inte minst i den ansiktstatuerade maoriern Kai (Tyrone Ngatai) och hans löpande kannibalskämt.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-06-07.

Nautilus – Kapten Nemos äventyr
STRÖMMAD TV-SERIE I TIO AVSNITT PÅ SVT PLAY. ACTION/ÄVENTYR/STEAMPUNK. Storbritannien, 2024. Nautilus. Skapad av James Dormer efter Jules Vernes roman En världsomsegling under havet (Vingt milles lieues sous les mers, 1870). Med: Shazad Latif, Thierry Frémont, Cameron Cuffe, Georgia Flood. Längd: 0.45–0.50/avsnitt. Texten utgår från en förhandsvisning av de fem första avsnitten.