Domare i moraliskt minfält

HBO-serien Your Honor bygger på en kritikerhyllad israelisk tv-produktion men har omarbetats för amerikanska förhållanden av Peter Moffat, mannen bakom den originella kriminalserien THE NIGHT OF (2016). Spelplatsen är New Orleans, som efter orkanen Katrina 2005 tömts på halva sin befolkning, mestadels fattiga afrikanamerikaner som fick sina bostäder förstörda. Idag är den till stora delar en dyster spökstad. Inramningen är passande för en melankolisk thriller om skuld och sorg och ett genomkorrumperat rättssystem där pengar och hudfärg avgör påföljderna.

Domaren Michael Desiato (Bryan Cranston från Breaking Bad, 2008–13) är en man med ett orubbligt rättspatos. Vi lär känna honom när han i en rättegång mot en svart, kvinnlig narkoman bryter in för att själv förhöra ett fientligt vittne ­– och raskt avslöjar denne som en lögnare. När astmasjuke sonen Adam (Hunter Doohan) kör ihjäl Rocco Baxter (Benjamin Wadsworth), son till bossen ”för den mest brutala gangsterfamiljen i stans historia”, Jimmy Baxter (Michael Stuhlbarg), får pliktmänniskan kliva åt sidan för familjen och överlevnadsinstinkten.

I stället för att låta rättvisan ha sin gång – med risken att Adam mördas av Baxters underhuggare i fängelset – gör Michael nu allt han kan för att sopa igen spåren. Han anlitar till och med sin vän, borgmästarkandidaten Charlie (Isiah Whitlock Jr), för att sätta dit en svart tonåring för brottet. Samtidigt börjar klanen Baxter en privat utredning eftersom de misstänker att ett konkurrerande gangstergäng är inblandat.

Your Honor är inget för den actiontörstige. Serien är en lågmäld psykologisk thriller i en färgskala dämpad av ett gråblått filter som förmörkar både solen och stans soliga rykte. Tempot kan inledningsvis kännas outhärdligt långsamt, särskilt när handlingen dröjer i huvudpersonernas ångest. Stannar man kvar, sugs man dock in i huvudpersonens växande mardröm av maktlöshet och själväckel.

För varje steg Michael tar ut i det moraliska träsket, ju längre ner sjunker han och desto fler tar han med sig i djupet. En roll som blivit Cranstons specialitet. Det är som att se en mänsklig katastrof i slow-motion. Fascinerande och motbjudande på en och samma gång.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-12-08.

Your Honor
Tv-serie i tio avsnitt på HBO Nordic. USA 2020. Skapad av Peter Moffat efter den isrealiska serien Kvodo av Shlomo Moshiah, Ester Namdar, Ron Ninio. Med: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Michael Stuhlbarg, Hope Davis, Carmen Ejogo. Längd: 1.00/avsnitt. Premiär: 2020-12-07.