Den gamle och utomjordingarna

Samuel L. Jacksons SHIELD-boss Nick Fury har stått och stampat i Marvels birollsgalleri ända sedan 2008 års Iron Man. I Secret Invasion tar han slutligen huvudrollen för att försöka rädda jorden helt på egen hand. Men vid det här laget ser Fury trött ut, åldrad och sliten, tom på svavelosande ”motherfucker”-haranger. Endast tjurskallig envishet driver honom i jobbet.

Frånvaron av superhjältar har förändrat karaktären på berättandet från action till spionthriller. Storyn är hämtad från Brian Michael Bendis och Leinil Francis Yus tecknade serie från 2008, med slående likheter till tv-klassikern V från 1983 (nyinspelad 2009–11).

I Marvels filmiska universum (MCU) är Secret Invasion den första tv-serien i fas fem och en fortsättning på Avengers-berättelsen om de utomjordiska, humanoida Skrull-reptilernas flykt undan folkmordet av fienderna Kree. Enligt en hemlig överenskommelse med Nick Fury på 1990-talet har utomjordingarna fått tillfällig asyl på jorden. Trettio år senare tröttnar en utbrytargrupp och bildar terroriströrelsen Americans against Russia för att starta ett nytt världskrig och ta över planeten.

Genom sin förmåga att byta skepnad till människor (inklusive kläder, konstigt nog) har en handfull Skrull-rebeller lyckats infiltrera den globala makteliten och ta över några nyckelpositioner. Furys enda hjälp för att stoppa den hemliga invasionen är 136-årige Skrull-äldsten Talos (Ben Mendelsohn). Secret Invasion blir gamlingarnas trägna kamp mot en överlägsen fiende men också mot misstron till sammansvärjningen från allierade.

Osäkerheten om vem som är människa och vem som är Skrull är seriens enda starka kort för att hålla publiken på halster. I övrigt vilar ett sövande oengagemang över berättandet när tempot snart efter öppningen växlar ner och huvudrollsinnehavarna ser ut att vilja gå i pension snarast möjligt. Jag klandrar dem inte. Manuset är föga mer än en kioskboksvariant på John le Carrés kallakrigsromaner.

Ett ljus i grådasket är Olivia Coleman. Hon tar handlingen och sin roll som den manipulativa och sadistiska MI6-agenten Sonya Falsworth med en hälsosam klackspark. Jag önskar att seriens malande melankoli hade skingrats av samma självironiska lättsinne.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-06-21.

Secret Invasion
STRÖMMAD TV-SERIE I SEX AVSNITT. SPIONTHRILLER/SCIENCE FICTION. USA, 2023. Skapad av: Kyle Bradstreet efter en tecknad serie av Brian Michael Bendis och Leinil Francis Yu. Med Samuel L Jackson, Emilia Clarke, Ben Mendelsohn, Olivia Coleman. Längd: 0.50–0.55. Disney+. Recensionen är baserad på en förhandsvisning av de två första avsnitten.