De nya gudarna

”Universums härskare” kallade amerikanske journalisten Tom Wolfe dem på 1980-talet. I sin bästsäljare I diavoli (”djävlarna”), som nu filmatiserats som tv-serien Devils, utnämner italienske ex-bankiren Guido Maria Brera deras barn till ”de nya gudarna”. Finansbolagens toppspelare, de som jobbar utan att producera annat än pengar för sitt bolag och sig själv.

En av dem är tradingchefen Massimo Ruggero (Alessandro Borghi) på firman New York London Investment Bank (NYL). Han har gjort kometkarriär genom att spekulera i Greklands ekonomiska kollaps 2010. Med sitt eget team är han året därpå i färd med att ta steget upp till kapitalismens Olympos genom att dra en vinstlott från den irländska bankkrisen, en nota som – låter det bekant? – landets skattebetalare fick stå för.

Men så dör hans största antagonist på firman. Mord förstås, och polisutredningen pekar på Ruggero. Samtidigt avlider hans ex-fru av en överdos heroin. Någon på jobbet försöker krossa honom. Han tar därför hjälp av journalisten Sofia (Laia Costa) på Subterranea, en visselblåsarsajt för finansvärlden, och fattige men begåvade ekonomistudenten Oliver (Malachi Kirby) för att gräva bland skeletten i NYL:s garderob.

Devils skildrar en shakespearsk finansaristokrati där dödliga maktspel med skiftande lojaliteter är vardag. Färgtonen i fotot är frostigt blå, musiken består av elektroniska ambientklanger. Rollpersonerna bär stenansikten som ibland spricker upp i väl inövade maskspel. Under deras hårda yta bultar iskalla hjärtan av guld likt mekaniska sedelräknare.

Det är hart när omöjligt att missa seriens undertext om det mänskliga priset av att arbeta i en verksamhet som belönar omänsklig girighet. För säkerhets skull bankar man in budskapet i några monologer. Desto trögare är det med thrillerintrigen. Den tar sig visserligen efter några avsnitt men når aldrig till nagelbitande höjder.

Svårigheten ligger i att inte bara göra finansvärlden begriplig utan också visuellt rafflande för oss utomstående. Bättre blir det när man i eftertexterna klipper in dokumentära bilder från skandalerna som figurerar i bakgrunden. Här finns den nerv serien saknar. Storyn hade därför tjänat på att knyta ihop mordintrigen med ödet för någon av alla dem som drabbats av de nya gudarnas ekonomiska manipulationer.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-05-10.

Devils
Tv-serie i tio avsnitt. Italien 2020. I diavoli. Skapad av Ezio Abbate efter Guido Maria Breras roman I diavoli. Regi: Nick Hurran, Jan Michelini. Med: Alessandro Borghi, Patrick Dempsey, Malachi Kirby, Laia Costa. Längd: 0.50–0.55/avsnitt. Recensionen baserar sig på en förhandsvisning av de tre första avsnitten