Coq Rouge gal igen

Tillbaka på ruta ett skulle man kunna kalla den nya tv-serien Hamilton, frikopplad från Jan Guillous litterära förlaga men likväl kalkerad på handlingen i första romanen, Coq Rouge (1986): Ett terrorattentat inträffar i Stockholm. Säpos chefsidiot Näslund (Peter Andersson) brölar om IS och al-Qaida med hänvisning till bilder från kameraövervakning på platsen. ” De är ju araber, för fan!” Och så ser det onekligen ut.

Militära underrättelsebossen DG (Krister Henriksson) vet förstås bättre och skickar i hemlighet superagenten Carl Hamilton (Jakob Oftebro) till Palestinska Västbanken för att ta ett snack med PLO. Väl där buntas han ihop av några araber för att med svart huva tas till förhör under vapenhot. I scenen som följer kan man konstatera att Oftebro inte bara axlat manteln som charmlös dystergök från Stellan Skarsgårds Hamilton i Täcknamn Coq Rouge (1989), han utför dessutom ett stuntnummer lika ofrivilligt skrattretande.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få mersmak för Hamilton modell 2020. Tempot är visserligen uppdrivet, så att man rappt växlar mellan Hamiltons uppdrag, terroristerna på flykt från Stockholm, DG:s möte med en rysk GRU-kollega som jagar en mördare och Säpos utredning av terrordådet. Men det är som om man i hastigheten glömmer väsentligheterna: att bygga upp en spännande historia med ett intressant persongalleri, variera action med äventyr och humor.

De två huvudpersonerna, Oftebros Hamilton som Nina Zanjanis Säpo-utredare Kristin Ek, är så ointressant tecknade att de skulle kunna illustrera uppslagsordet ”slätstruken”. Skulden är inte skådespelarnas, utan manusförfattaren Petter S. Rosenlunds (Kampen om tungvattnet, 2015) och regissören Erik Leijonborgs (Maria Waern, 2008–18). Båda stoltserar med att stå för seriens ”koncept”, i det här fallet en nödtorftigt hoptejpad genreförpackning utan innehåll.

Hamilton är svensk film- och tv-produktion som sämst. Dränerad på konstnärlig drivkraft, personlighet och lekfull fantasi lovar den bara en enda sak: att aldrig bjuda på några minnesvärda överraskningar. En själlös komposition för robotiserade rollfigurer.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-01-01.

Hamilton
Tv-serie i tio avsnitt på CMore och TV4. Huvudregissör: Erik Leijonborg. Huvudförfattare: Petter S. Rosenlund. Med: Jakob Oftebro, Nina Zanjani, Krister Henriksson, Katharina Nestynowa, Peter Andersson. Längd: 0.44/avsnitt. Premiär: 2020-01-01 (CMore), 2020-01-12 (TV4). Recensionen baserar sig på en förhandsvisning av de två första avsnitten.