Boschs sista strid i poliskåren

Mordutredaren Hieronymus ”Harry” Bosch såg dagens ljus 1992 i kriminalreportern Michael Connellys roman Svart eko (Black Echo). Då var han en medelålders Vietnamveteran, hemsökt av ”det svarta ekot” från krigsuppdraget att som ”tunnelråtta”  spränga fiendens tunnelsystem av vapengömmor, sjukhus och soldatbaracker. För hans synders skull tvingar det första uppdraget honom ner i avlopps- och servicetunnlarna under Los Angeles.

Ett tjugotal böcker senare har läsarna lärt känna Bosch som en snut lika mycket i kamp mot skurkaktiga kollegor, gangstrar, inkompetenta chefer, korrumperade politiker, moralbefriade advokater och inre demoner som någonsin mot våldsbrottslingar på gatan. Han är inte alltid sympatisk. Ofta slår hans aggressiva integritet över i arrogans, och hans snara hämndbegär kan få den moraliska kompassnålen att peka käpprätt åt helvete.

Men misstagen och karaktärsbristerna gör honom också mänsklig som få andra i kriminalgenren idag. Det är ingen slump att Connelly ser David Simons tv-klassiker The Wire (2002–08) som besläktad. I tv-seriens avslutande säsong får vi reda på att både Bosch (Titus Welliver) och partnern Jerry Edgar (Jamie Hector) båda är stora Wire-fans.

Det tog två decennier av strandade förhandlingar om filmatiseringar innan Connelly tackade ja till strömningstjänsten Amazon Prime. Han fick betydande makt över tv-seriens utformning och gjorde om Bosch till en yngre veteran från krigen i Kuwait och Afghanistan. Uppväxten som barnhemsbarn och tonårsligist efter att hans prostituerade mor mördats fick han behålla eftersom det ger honom ett underifrånperspektiv i jobbet.

Boschs stående motto är: ”Alla räknas. Eller så räknas ingen.” Rättspatoset är det som gjort honom till ett bästsäljarfenomen på båda sidorna av Atlanten. I seriens sjunde och avslutande säsong – byggd på Bosch-roman nummer 18: Det brinnande rummet (The Burning Room, 2014) – får det emellertid långtgående konsekvenser för både mordutredningen och Harrys karriär.

Handlingen börjar med en anlagd brand som dödar flera fattiga latinamerikanska invandrare i ett bostadshus. Bosch fäster sig särskilt vid en liten flicka som dör på grund av att en nödutgång är låst och bestämmer sig för att till varje pris haffa mordbrännarna. Priset för hans okuvliga vilja att följa sitt beslut visar sig bli högt när branden kan kopplas till den lokala knarkhandeln och särskilt till en informatör som FBI tänker använda som skyddat kronvittne efter sitt planerade tillslag.

Det borde göra storyn till en tankeställare för den svenska höger som utan betänkligheter ropar på kronvittnen med strafflindring eller amnesti som en magisk trollstav mot allehanda kriminalitet. Här illustreras just vilka rättsvidriga följder en sådan rättstillämpning kan få. Och det får Bosch att i finalen lämnar in sin bricka för att ta farväl av kåren. Men stanna kvar under eftertexterna, så får ni se en knorr som utlovar en ny och annorlunda Bosch-serie inom kort.

Efter sextiotalet timmar Bosch är alla andra än Titus Welliver otänkbara  i huvudrollen. Liksom Bryan Cranston i Breaking Bad (2008–13) är han en av otaliga begåvade slitvargar som under decennier trälat i biroller innan det stora genombrottet. Nu sitter han som en smäck i rollen som Bosch med sina iskalla blickar och ett huvud som lutar i brantare vinklar ju mer förbannad han blir.

Kring Welliver finns en solid ensemble av garvade tv-veteraner, några från The Wire. Den enda som fortfarande är blek om nosen är dottern Maddie (Madison Lintz). Med tanke på Connellys experimentlusta med sina romanfigurer misstänker jag dock att vi i kommande Bosch-serie kan vänta oss överraskningar även från henne nu när hon i slutscenerna tar steget in i poliskåren samtidigt som hennes far kliver ut.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-07-18.

Bosch, säsong 7
Tv-serie i åtta avsnitt på HBO Nordic. USA 2021. Skapad av Michael Connelly och Eric Overmyer. Regi: Alex Zakrzewski och Patrick Cady. Med: Titus Welliver, Amy Aquino, Jamie Hector, Madison Lintz, Lance Reddick, Mimi Rogers, Paul Calderón. Längd: 0.50/avsnitt. Hela serien finns tillgänglig.