Bluray eller inte bluray

När dvd introducerades kommersiellt 1998 gick utvecklingen snabbt.Watchmen Utbudet ökade för varje månad. Det nya formatet lockade med högkvalitativa överföringar av både halvåret gamla biofilmer och nyrestaurerade klassiker. Kommentarspår, bortklippta scener och annat extramaterial gladde inte bara oss cineaster utan också den breda filmpubliken. År 2003 stod dvd som ekonomisk segrare, bara för att tre år senare utmanas av två nya högupplösningsformat: hd dvd och blu-ray.

Under hd-kriget 2006-08 tvekade konsumenterna, men också efter segern har det gått trögt för blu-ray. Klassikerna är få – var är Fönstret åt gården, Lawrence of Arabia eller Alien? – och förutom något spel till barnfilmerna erbjuder formatet inget radikalt nytt utöver själva högupplösningen. Däremot hinner det växa spindelnät på familjen innan filmen kommer igång. Och så låser man igen fast oss i regionskoder, så att det större amerikanska utbudet är stängt för filmtörstande européer. Har vi inte frihandelsavtal, kanske?

Trots den stora försäljningen av hdtv har konsumentundersökningar visat att dvd fortfarande anses tillräckligt bra, skillnaden mot blu-ray upplevs inte som tillräckligt stor. Lägg därtill det fortfarande höga priset för spelarna och nya filmer – i synnerhet under pågående ekonomisk kris – och åtskilliga tekniskt usla utgåvor (Ran, Gangs of New York).

Som om det inte var nog har filmbranschen retat upp fans av bland annat Sagan om ringen-trilogin och Watchmen. Den första kommer inom kort på blu-ray. Bioversionerna. Gissa om de längre versionerna plötsligt dyker upp lite senare, säg till julhandeln? Då sitter många där den 24 december med fyra utgåvor av samma filmer. Watchmen släpptes först i bioversionen, senare i en längre ”Director’s Cut” och därefter i en ännu längre ”Ultimate Cut”, men då enbart i USA. En tröst är att den sistnämnda är en av få regionfria titlar i formatet, något den delar med bland annat den omistliga Poultrygeist – Night of the Chicken Dead.

Det ryktas nu om än bättre skivformat, men många vänder i stället intresset mot streaming främst via bredband. Frågan är bara vilket utbud vi får. Det kan bli en ännu tunnare stril av bara det mest säljande och aktuella från biograferna. Så håll kvar vid era dvd-spelare ännu ett tag.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-03-19.

Tekniska recensioner av nya titlar: bluray.highdefdigest.com/reviews_video.html

Lista på amerikanska, regionfria utgåvor: regionfreemovies.com