Android möter hund

Det finns en scen från original-Turner & Hooch (1989) med Tom Hanks i huvudrollen som jag skrattade åt: Ögonblicket i slow-motion då pedantiske polisen Turner skräckmöter galopperande kaoshunden Hooch, vars alla hudvalkar slappt böljar till Richard Strauss pompösa ”Also Sprach Zarathustra” medan dreglet sprutar omkring som från en sprinkler. Regissören Roger Spottiswoode började sin karriär som klippare för slo-mo-actiongurun Sam Peckinpah, och det här var hans komiska tribut till läromästaren.

Tv-serien har inga sådana lågkomiska fullträffar värda att minnas. Den är en jämn, kliniskt humorsanerad smet tillagad på Disney-skåpmat från tiden innan 1960-talets non-konformism. Turner (Josh Peck) ser ut att ha packats upp från androidfabriken med sin till en hjälm sprayade frisyr och sina identiska, kritvita jacketkronor. Hemmet är en IKEA-katalog, passande för hans och seriens dammfria själar.

Såväl husses som hundens djuriska drifter har städats upp. Tampas (nåja, blodlöst) med till tänderna beväpnade dödsmördarskurkar är fortfarande okej. Parning? Nej, det skadar tydligen barnpubliken för livet. Hundtränaren Ericas (Vanessa Lengies) lystna blickar på android-Turner är därför bortkastade. Han är en snutrobot programmerad med arbetslinjen och sover med händerna sedesamt på täcket.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-07-18.

Turner & Hooch
Tv-serie i tolv avsnitt på Disney+. USA 2021. Skapad av: Matt Nix. Med: Josh Peck, Carra Peterson, Vanessa Lengies, Lyndsy Fonseca. Längd: 0.45/avsnitt. Texten baserar sig på en förhandsvisning av de tre första avsnitten.