Starsky & Hutch

USA 2004. Regi: Todd Phillips. Skådespelare: Ostarsky_and_hutchwen Wilson, Ben Stiller, Snoop Dogg (eg. Cordozar Broadus), Fred Williamson, Vince Vaughn. Längd: 1:41.

Den som tycker att höjden av komedi är tonade pilotglasögon, regnbågsfärgade hallickpälsar, gigantiska polisonger, tillgjorda actionposer eller annan standardrekvisita från 1970-talets många och snarlika snutserier av typen Starsky & Hutch får en jackpot med denna filmversion. Ben Stiller och Owen Wilson axlar Paul Michael Glaser och David Souls tidlöst smaklösa klädstil och fåniga coolsnack. Dessvärre är det sega tempot, de lätträknade skämten och den sunkiga actionregin också sig likt från TV-originalet. Ironi över den redan självironiska förebilden? Kanske. Men i så fall lika trist.

En del vill jämföra radarparet Stiller & Wilson med legendarer som Bing Crosby & Bob Hope eller Jerry Lewis & Dean Martin. Sant, det finns en viss kemi i kombinationen av Stillers aggressiva spattighet som kontrast/komplement till Wilsons pojkaktigt charmiga lågmäldhet. Men då krävs det komedi även i intrigen och dialogen. Det räcker inte med ständiga maskeradnummer som visar upp huvudpersonerna med olika grader av fåraktig uppsyn, exempelvis i Easy Rider-scenen på choppers till rockmusik. Det måste finnas ett manus också.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-04-18.