The World Is Yours

Frankrike 2018. Le monde est à toi. Regi: Romain Gavras. Med: Karim Leklou, Isabelle Adjani, Vincent Cassel, Oulaya Amamra. Längd: 1.34. Finns på Netflix.

“The World Is Yours” var SCARFACEs devis, förevigad i neon på den kitschiga skulptur där Tony Montana stupar i Brian De Palmas klassiker från 1983. Det är också titeln på Romain Gavras (Vår dag ska komma/Notre jour viendra, 2010) gangstersatir befolkad av idel småhandlare i Paris som så gärna skulle vilja gå i Scarfaces fotspår. Om inte bristen på väsentliga hjärnceller satt krokben för deras planer.

Gavras junior saknar pappa Costa-Gavras (KAPITALET/Le Capital, 2013) skarpa politiska udd men delar sympatierna för samhällets olycksbarn. Eller som tidigare högerpresidenten Nicolas Sarkozy kallar dem: ”la racaille”, slöddret. En omskrivning för det invandrahat som är högerns nya klassförakt.

Huvudpersonen är langaren Farès (Karim Leklou) med en uppsyn av strykrädd hund som skvallrar om hans status som betahanne i botten på undre världens näringspyramid. Han hunsas av såväl sin sönderknarkade snorunge till boss, Poutin (Sofian Khammes), som sin brutalegoistiska mamma, yrkesförbrytaren Dany (Isabelle Adjani, lysande). Enda vännerna är trögtänkte Henri (Vincent Cassel), som snöat in på konspirationsteorier om Illuminati, och prostituerade Lamya (Oulaya Amamra), hans hemliga kärlek.

Farès har en dröm. En blygsam dröm om att sälja isglass i Tunisien och köpa ett radhus med pool i plaskdammsstorlek på baksidan. Det kräver kapital, men eftersom Dany spelat bort hans sparade slantar tvingas han ta ett farligt budjobb för Poutin.

Tillsammans med den skjutglada Bill & Bull-duon Mohammed och Mohammed (Mounir Amamra och Mahamadou Sangaré) och en grabbnäve euro på fickan ska han hämta ett stort knarkparti från ett gäng hårdkokta skotska gangstrar i Benidorm. Men Farès smider en plan. En farlig plan på den stora blåsningen.

Premisserna klingar välbekanta från otaliga kuppfilmer, men korkskallefaktorn är handlingens thrillermotor. För världen av ständigt påtända mansbebisar som tillfredsställer sina nyckfullaste impulser med hjälp av snabba cash, steroidpumpade muskler och automatvapen ger skrämselhicka mitt i buskissgarvet.

The World Is Yours är som att se en Quentin Tarantino- eller Guy Richie-film i skrattspegeln, avskalad allt vad fyndiga dumkvicketer och sexigt machosvassande heter. En bild av gangstervärldens ynkliga baksida som ter sig betydligt fånigare än Farès lagomparadisiska radhusdrömmar.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-04-20.