The Peanut Butter Falcon

USA 2019. Regi, manus: Tyler Nilson, Michael Schwartz. Med: Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, John Hawkes. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.33.

Duon Tyler Nilson och Michael Schwarz’ långfilmsdebut är en gammaldags hollywoodkomedi maskerad som udda indiefilm. Den har hjärtat på rätta stället, en trio huvudpersoner som det är lätt att tycka om och en rad småroliga episoder man kan värma sig med om man haft en frusen dag i verkligheten. Särskilt bra funkar filmen om man inte är på humör för överraskningar eller originella grepp.

Manuset är skrivet för Zack Gottsagen, en naturbegåvad skådespelare med Downs syndrom. Han spelar Zak som drömmer om att bli fribrottare liksom idolen ”The Saltwater Redneck”. Efter många försök lyckas han en natt rymma från det privata äldreboendet där han sitter inspärrad bakom låsta dörrar och gallerförsedda fönster – en antydan till politisk kritik som är filmens enda djärva inslag.

Av en slump träffar Zak den småkriminelle fiskaren Tyler (Shia LaBoef) på flykt undan en långdragen och våldsam konflikt med en annan fiskare, Duncan (John Hawkes). Tillsammans ger de sig ut på en Tom Sawyer-liknande färd till fots och på flotte för att finna ”Rednecks” fribrottarskola. Snart ansluter även Zaks skötare Eleanor (Dakota Johnson).

Ni som redan nu kan ana vad som händer under berättelsens gång kan vara trygga med att filmen inte gör er besvikna på en enda punkt. Naturen och några gamla original de träffar på vägen ser till Zak och Tyler aldrig fattas något de behöver. Tyler blir Zaks förlorade far, Zak blir Tylers förlorade bror och när Eleanor dyker upp så är familjen komplett eftersom hon tämligen omgående smälter inför Tylers pojkaktiga charm.

The Peanut Butter Falcon är en intill förbannelse oförarglig måbrastory som räddas av den älskvärde huvudrollsinnehavaren. Ett lagomdoserat och lättsmält trivselpiller. Behagligt för stunden men som inte lämnar några spår i minnet efteråt.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-03-20.