The New Mutants

USA 2020. Regi: Josh Boone. Med: Maisie Williams, Blu Hunt, Charlie Heaton, Alice Braga. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.34.

Marvel-filmen The New Mutants är mer känd för sin långa och problematiska produktionshistoria än som film. Den spelades in 2017 men släpps alltså först nu, tre år senare, efter att kompletterande scener lagts till året därpå och filmen klippts om ett antal gånger. På vägen till bioduken tömdes den tydligen på originella idéer – om den nu hade några sådana till att börja med.

Det som nu återstår är ett slags Lilla X-Men med stöldgods från filmer som regissören och manusförfattaren Josh Boones sagt sig ha hämtat inspiration från men uppenbart inte lärt sig någonting av: The Breakfast Club (1985), Gökboet (One Flew Over the Cukoo’s Nest, 1975) och A Nightmare on Elm Street-filmerna (1984–94). Lägg till Stranger Things (2016– ) och flera Stephen King-romaner om plågsamma människoförsök, senast Institutet (The Institute, 2019).

Handlingen kretsar kring fem tonåringar som spärrats in på ett annars öde sjukhus, långt från allting. Samtliga har superkrafter som de svårligen bemästrar, och doktor Reyes (Alice Braga) försöker guida dem till självkontroll. Snart blir de dock varse att det finns en hemlig plan för deras träningsprogram, nämligen att använda dem som levande vapen.

Man tycker synd om de unga talangerna i ensemblen. Manuset är en så trådsliten och färglös repriskavalkad av scener vi redan sett i tidigare och bättre filmer att Déjà Vu hade varit en mer passande filmtitel.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-09-03.