Host

Storbritannien 2020. Regi: Rob Savage. Med: Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb, Radina Drandova. Längd: 0.57. Filmen finns på digitala köp- och hyrtjänster.

Det var förstås bara en tidsfråga i dessa pandemitider innan vi skulle få en zoom-möte-skräckis. Rob Savage blev 2011 känd för kortfilmen Sit in Silence (finns på YouTube), i vilken en biljettförsäljare på en pendeltågstation görs sitt bästa för att ignorera att London är under utomjordisk attack. Host gör också den en dygd av sin skrala budget genom att fasorna skildras via datorkameror när ett kompisgäng håller en seans via nätet.

Fånig idé. Det tycker också flera av deltagarna, som inte kan hålla sig från att röka, kröka och flamsa. Tills de åkallade andarna sätter ned astralfoten så att möbler krossas och blodet skvätter.

Förebilden är The Blair Witch Project (1999) med sina molande tystnader, subtila spökerier blandade med chockeffekter och den ibland felande tekniken (här: kass upplösning, frysta bilder och plötsliga utloggningar). Bildramen ser ut som ett zoom-möte, så filmen är som gjord för den ensamma självskrämmaren framför datorn eller mobilen.

Fast som så många liknande filmer är Host en one-trick poney. Utöver gengångarnas irrationella ilska har den inget på hjärtat. Vi slipper förvisso det amerikanska idisslandet av ”are you ok?” följt av ”it’s going to be ok” medan ondskans makter mosar deras skallar, men annars går mycket av dialogen här också på tomgång. Och filmen hade vunnit på att trimmas med 20 minuter.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-12-07.