Da 5 Bloods

USA 2020. Regi: Spike Lee. Med: Delroy Lindo, Jonathan Majors, Norm Lewis, Clarke Peters, Isiah Whitlock Jr, Jean Reno, Chadwick Boseman. Längd: 2.34. Premiär på Netflix: 2020-06-12.

År 1967 var elva procent av USA:s befolkning afrikanamerikaner, men i Vietnam utgjorde de 23 procent av de amerikanska trupperna. Märkligt kan man tycka med tanke på att det här var tiden för våldsamma inhemska konflikter kring diskriminering. Men en viktig anledning till att svarta amerikaner själva tog värvning var att de såg det som en biljett till högre utbildning och en yrkeskarriär vid hemkomsten.

Hoppet förbyttes i bitterhet, vilket intervjuer i dokumentärer och artiklar om kriget vittnar om. De fick varken den hjälp i form av psykisk och fysisk vård eller ens de bidrag som erbjöds deras vita vapenbröder. Liksom tidigare generationer svarta som stridit i första och andra världskriget såg de sig bestulna på drömmen om en bättre framtid.

I amerikanska medier har många satt sitt hopp till att Spike Lees Da 5 Bloods ska rikta ljuset mot de svarta soldaterna i Vietnamkriget. Och det börjar bra med ett 1960-talsmontage av nyhetsbilder från kravaller i slumområden och hårda uttalanden från Angela Davis, Malcolm X, Muhammad Ali med flera mot en strukturell rasism som vi ser en repris på i dagens polisvåld. Själva berättelsen om fyra svarta veteraner som kommer till Vietnam för att leta reda på sin i kriget fallne kamrat ”Stormin’ Norman” (Chadwick Boseman) och en kista nergrävt CIA-guld utmynnar däremot i samma valhänta fiasko som Lees Disney-producerade andravärldskrigsfilm Miracle at St. Anna (2008).

Storyn blandar bleka och grälla stereotyper i en uselt konstruerad och seg variant på klassikern Sierra Madres skatt (The Treasure of the Sierra Madre, 1948) med en skrattretande lättköpt knorr i finalen. Huvudmotsättningen mellan den godhjärtade Otis (Clarke Peters) och den cyniske Trump-supportern Paul (Delroy Lindo) påminner bara alltför mycket om Oliver Stones Plutonen (Platoon, 1986). Utan Stones temperament eller Francis Ford Coppolas konstnärliga djärvhet i APOCALYPSE NOW (1979) stannar emellertid Da 5 Bloods vid färglös tv-teater med påhängt blodbad.

Den Spike Lee som tog ett konstnärligt järngrepp på publiken i BLACKKKLANSMAN (2019) kommer i stället till sin rätt i den uppmärksammade kortfilmen 3 BROTHERS (2020). Det är ett montage av bilder från polismorden 2012 på Eric Garner, 2020 på George Floyd och det på rollgestalten Radio Raheem i Lees spelfilm Do the Right Thing (1989). Nittio sekunder av rasande anklagelse som säger oändligt mycket mer än den 154 minuter långa Da 5 Bloods.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-06-12.