Röjar-Ralf kraschar internet

USA 2018. Ralph Breaks the Internet. Regi: Phil Johnston, Rich Moore. Röster i originalversionen: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot. Svenska röster: Magnus Roosman, Liv Mjönes, Carla Abrahamsen. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.52.

Den första Röjar-Ralf från 2012 var en nostalgitripp för alla tv- och arkadspelare i åldern 40-plus samt deras barn, som här fick upptäcka en exotisk 8-bitarsvärld. I Röjar-Ralf kraschar internet ger sig Ralf och Vanilja von Sockertopp in i internets sekundsnabbt föränderliga värld för att leta efter en reservdel till ett gammalt spel. Storyn kan dock visa sig vara ett vågspel, eftersom den kanske redan vid premiären framstår som mossig för den unga generation som fått sin nätuppkoppling med bröstmjölken.

En ytterligare belastning är att handlingen blir till en lång rad produktplaceringar för kända varumärken på nätet. Gränsen mellan animerad barnunderhållning och reklamfilm suddas ut mer än tidigare. Särskilt som filmens föregivet satiriska behandling av företagen är tandlös och till och med inställsam.

Det som ändå gör filmen uthärdlig och ibland riktigt kul är överflödet av gags, inte lika vassa som i ettan, bitvis usla, men det finns några lysande undantag. Som det solskensglada musikalnumret om lyckan i att delta i det GTA-liknande spelet Slaughter Race. Eller då Vanilja drattar in hos Disneyprinsessorna bara för att utsättas för en utfrågning som visar på sagornas rötter i makabra skräckberättelser.

Tyvärr kantrar slutet över i tårfylld sentimentalitet, ett föråldrat Disneygrepp som känns än mer malplacerat i en handling som till stora delar parodierar just Disney.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-02-01.